1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG Komoly az egymásra utaltság a térségben

A koronavírus-járvány szempontjából is komoly az egymásra utaltság a térség országai között az emberek egészségének megvédése és az ellátás folyamatos biztosítása, a gazdaságok működőképességének fenntartása tekintetében - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter budapesti sajtótájékoztatóján. A tárcavezető azt követően nyilatkozott, hogy videokonferencián egyeztetett cseh, szlovák és osztrák kollégájával. Szijjártó Péter kiemelte: minden országnak nemzeti intézkedéseket kell hoznia, de ezek komoly hatással vannak a szomszédos, illetve térségbeli országokra is.

EURÓPAI UNIÓAz uniós gazdaság „háborúhoz hasonló” körülmények közé került

(MTI)

A koronavírus-járvány kitörése miatt az Európai Unió „háborúhoz hasonló” körülmények közé került, a gazdaságot érintő negatív hatások hosszú távú orvoslása sikere érdekében hosszú küzdelemre kell felkészülni. Ezt Mario Centeno, az eurócsoport elnöke jelentette ki Brüsszelben, az euróövezet pénzügyminisztereinek ülését megelőzően. Centeno arra figyelmeztetett, hogy a járvány ideje alatt az európai gazdaságot érő hatások egy háborús időszak hatásaival egyenértékűek, amelyet követően elhúzódó helyreállítási folyamatra kell számítani.

LENGYELORSZÁGKaranténba vonult a lengyel kormány egy része

(MTI)

Karanténba vonult a lengyel kormány egy része, miután Michal Wos környezetvédelmi miniszter pozitívnak bizonyult az új koronavírusra. Ezért elhalasztották az államfő által összehívott, a gazdaságélénkítő intézkedéscsomagról szóló kabinettanács ülését - közölte rendkívüli sajtóértekezletén Andrzej Duda elnök.

OROSZORSZÁGJóváhagyták, Putyint újraválaszthatják

(MTI)

Jogszerűnek ismerte el az orosz alkotmánybíróság az ország alaptörvényének módosításáról rendelkező jogszabályt, amely egyebek között lehetővé teszi, hogy Vlagyimir Putyin újból elindulhasson az elnökválasztáson. Putyin a jelenleg érvényes alkotmány korlátozó rendelkezése értelmében nem jelöltethetné magát a 2024-ben esedékes elnökválasztáson. Az eddigi periódusokat lenullázó új szabályozás értelmében a hivatalban lévő államfő még két, egyenként hatéves ciklus erejéig lehet Oroszország elnöke.

IZRAEL Beni Ganzot bízták meg kormányalakítással

(MTI)

Beni Ganzot, a centrista Kék-fehér párt elnökét bízta meg Izraelben a kormányalakítással Reuven Rivlin államfő. Ganz a törvényhozásban, kneszetben, a gyülekezési tilalom miatt üres széksorok előtt elmondott beszédében azt ígérte mindent elkövet, hogy „napokon belül hazaszerető széles kormány álljon fel”. A Kék-ferér párt vezetője a március 2-án tartott voksoláson megválasztott 120 tagú kneszet 61 képviselőjének támogatását szerezte meg kormányalakítási elképzeléseinek megvalósításához. A Likudot vezető Benjámin Netanjahut 58-an javasolták Rivlinnek, egy képviselőnő pedig egyik jelöltet sem ítélte megfelelőnek. A helyi törvények szerint a kormányfőjelöltnek 28 nap áll rendelkezésére a kabinet létrehozására, amit az államfő újabb két héttel meghosszabbíthat.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon