1-HÉT

MAGYARORSZÁG – Módosul az alaptörvény

Az érvénytelen népszavazást követően a magyar kormány mindenképpen érvényesíteni szeretné 3,3 millió szavazópolgár akaratát. Mindezt az alaptörvény módosításával valósítanák meg. „Mivel a népszavazásnak nincs közjogi következménye, ezt nem szabad annyiban hagyni, közjogi érvényt kell szerezni a nemmel szavazók akaratának” - jelentette ki Orbán Viktor, miniszterelnök. „Az alaptörvény módosítása erős fegyver lesz Brüsszelben” - tette hozzá a miniszterelnök. Az elképzelések szerint négy helyen fog módosulni az alaptörvény. A jövőben a 14. cikkely második bekezdése a következőképpen fog hangozni: A szabad mozgás és tartózkodás jogával nem rendelkező személyt Magyarországra csak a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelmére, az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban meghozott, törvényes határozat alapján lehet betelepíteni. Tilos a csoportos betelepítés.

 

EURÓPA  – Törökország is betonfalat húz határára

Törökország 911 kilométer hosszú betonfalat emel a Szíriával közös határszakaszára. Az elképzelések szerint az építményt 3 méter magas, 2 méter széles, egyenként 7 tonna tömegű, mozgatható tömbökből állítják fel, a tetején pengés drót húzódik végig, a hosszát pedig csak a kínai nagy fal, illetve az Egyesült Államok és Mexikó közötti műszaki határzár múlja felül. A Török Állami Lakásfejlesztési Hivatal elnöke, Mehmet Ergün Turan úgy nyilatkozott, hogy öt hónap alatt az egész szakaszon elkészülnek. Emlékeztetett, hogy a délkelet-törökországi Hatay és Sanliurfa tartományban korábban felépített csaknem 200 kilométeres határzár hatékonyan akadályozza meg az illegális határátlépéseket. A lakásfejlesztési hivatal elnöke azt is elmondta, hogy a hátralévő 700 kilométeren mintegy 500 ember már több mint két hete dolgozik. A fal mögött a járőrök számára utat is építenek. A török betonfal beruházási költsége nagyjából 2 milliárd török lírát tesz ki.

pixabay

 

EURÓPA – Keresztyén-muszlim közös nyilatkozat született

Az Egyházak Világtanácsa és az Elöljárók Muszlim Tanácsa közösen adott ki nyilatkozatot Genfben. A kiáltványban a szélsőséges vallási jelenségek elutasítására, a párbeszéd és a béke előmozdítására szólítanak fel. A genfi tanácskozás egyébként egy hosszabb párbeszéd és gyakorlati együttműködés fontos állomása volt, amelynek folytatása mellett nyilatkozatban kötelezte el magát a két vallási világszervezet. A záró dokumentum megemlíti, hogy a találkozó kiemelkedő témája a béke volt, különös tekintettel a vallások, vallási vezetők és szervezetek szerepére a béke kultúrájának és a béketeremtés gyakorlatának előmozdításában. A dokumentum a fegyveres konfliktusok és gyűlöletkeltés helyett a nemzeti erőforrások értelmes felhasználását sürgeti a szegénység, tudatlanság és a betegség leküzdésére.

 

ÉSZAK-AMERIKA, EURÓPA – Hárman osztoznak az idén a fizikai Nobel-díjon

David J. Thouless, valamint F. Duncan M. Haldane és J. Michael Kosterlitz kapta az idén a Nobel-díjat az anyagkutatás terén elért elméleti eredményeikért. A Washingtoni Egyetem, a Princeton és a Brown Egyetem munkatársai az anyag szokatlan formáinak tanulmányozásával érdemelték ki az elismerést. Az indoklás szerint úttörő munkájuknak köszönhetően kereshetővé váltak az anyag új, egzotikus formái. A kitüntetettek 8 millió svéd koronával gazdagodnak, ennek felét Thouless kapja, a másik felén Haldane és Kosterlitz osztozik. A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.

pixabay

 

ÁZSIA – Indiában őrizetbe vettek egy postagalambot

Őrizetbe vettek egy galambot Indiában, mert állítólag Narendra Modi kormányfőnek címzett fenyegető levelet találtak nála. A galambot az északi Pundzsáb államban fogta el egy határőr. A szárnyasnál urdu nyelvű üzenetet találtak, amelyet állítólag az indiai miniszterelnöknek címeztek. A levélben az áll, hogy „Minden egyes gyermek kész felvenni a harcot Indiával”, és a Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) nevű pakisztáni szélsőséges muzulmán szervezet aláírásával van ellátva. Az indiai televízióban be is mutatták a tollas beszivárgót, ahogy egy kalitkában őrzi három egyenruhás. A történethez hozzátartozik még az is, hogy egy másik galambot is elfogtak mintegy 50 kilométerre a legutóbbi őrizetbe vétel helyszínétől. A madár faroktollait urdu nyelven írt szavak ékesítették. A szöveg megfejtéséhez egy muzulmán imámot hívtak segítségül, és mint kiderült, a madár tollaira a hét napjait írták rá. 

pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon