1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁGElhunyt az ország mesemondója, Csukás István

84 éves korában elhunyt Csukás István, aki olyan nagyszerű mesefigurákkal ajándékozott meg bennünket, mint Süsü a sárkány, vagy éppen Pom Pom. „Szerencsések vagyunk, akik ismerhettük, dolgozhattunk vele itt az Újszínházban. Csukás István mindig mosolygott, mindenkihez volt egy kedves szava és sohasem fogyott ki az ő semmihez sem fogható történeteiből. Örömmel figyelte A Nagy Ho-ho-ho-horgász télen-nyáron című meséjéből születendő előadást. Fantasztikus élmény volt vele dolgozni” - írta búcsúzásában az Újszínház, hozzátéve: „kicsit mindannyian úgy érezzük, mintha árvábbak lennénk nélküle”. Mint írják, a „meséibe kapaszkodunk, hiszen Süsü, a sárkány, Mirr-Murr kandúr kalandjai, Pom Pom meséi és természetesen a Nagy Ho-ho-ho-horgász örökre velünk marad, az életünk, gyermekkorunk részeként”.

EURÓPA Applikáción követik a migránsok a kamionok mozgását

(Pixabay)

Telefonos applikációval követik a migránsok a kamionok útvonalát - hívta fel a figyelmet egy magyar kamionsofőr egy, a YouTube-ra feltöltött videóban. A nemzetközi útvonalon közlekedő fuvarozó YouTube-videóban számolt be arról, hogy az embercsempészek és illegális határátlépők új módszere az, hogy egy regisztrációhoz nem kötött applikációba beírják a kamion rendszámát, hogy megtudják, hogy milyen autópálya szakaszokra van érvényes matricája az adott gépjárműnek. Így a migránsok csak arra a kamionra próbálnak feljutni, ami nekik jó.

HORVÁTORSZÁG Megjelent a koronavírus

(MTI)

Andrej Plenković horvát kormányfő, a koronavírussal foglalkozó válságstáb zágrábi ülését követően bejelentette, hogy az első fertőzött egy fiatal férfi, aki február 19-e és 21-e között Milánóban tartózkodott. Vili Beroš horvát egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a férfit jelenleg egy zágrábi kórház fertőzőosztályán tartják karanténban, az állapota kielégítő. Leszögezte továbbá, hogy nincs szükség pánikra, és minden eshetőségre felkészültek. Szavai szerint ebben a szakaszban nem várhatók nagyobb bonyodalmak, sem nagyszámú megbetegedések.

EGYESÜLT ÁLLAMOKTrump 2,5 milliárd dollárt kért a kongresszustól a koronavírus megfékezésére

(MTI)

Donald Trump amerikai elnök 2,5 milliárd dollárt kért a kongresszustól a koronavírus elleni harcra - jelentette be a Fehér Ház. Közleményében Rachel Semmel, a Fehér Ház gazdálkodási és költségvetési hivatalának szóvivőnője közölte, hogy az összegből egymilliárd dollárt fordítanak a vírus elleni vakcina kifejlesztésére, a további összeget pedig műszerek és egyéb orvosi berendezések vásárlására költik. Az Indiában tárgyaló Donald Trump az egyik Twitter-bejegyzésében - reagálva az egyes tőzsdei részvények értékének a koronavírus terjedésével indokolt zuhanására - azt írta: a koronavírus ellenőrzését  „nagyon is kézben tartjuk az Egyesült Államokban”. Hozzáfűzte még, hogy szerinte „a tőzsde éppen most kezd nagyon is jónak látszani”.

JAPÁNMeghalt a világ legidősebb férfija

(MTI)

Elhunyt a 112 éves japán Vatanabe Csitecu, aki szerint a mosolygás a hosszú élet titka. A legidősebb férfi február közepén kapta meg a Guinness-rekordok igazolását. Halála okát nem közölték, a családjára hivatkozva a Mainicsi országos japán napilap azt írta, a férfi néhány nappal halála előtt már nem evett, lázas volt és nehezen lélegzett. 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon