1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG-NÉMETORSZÁG Merkel is elismeri a magyar kormány gazdaságpolitikáját

Mára Angela Merkel német kancellár is elismeri a magyar kormány gazdaságpolitikáját, megcáfolva ezzel egy régi ellenzéki mítoszt, miszerint Magyarország nem megfelelő módon használja fel az uniós forrásokat - állapította meg a XXI. Század Intézet legfrissebb elemzésében. Az intézet felidézte: a 2010-es kormányváltás óta az ellenzéki oldalon rendszeresen elhangoznak olyan állítások, amelyek szerint a kormány gazdaságpolitikája elhibázott, az uniós forrásokat pedig vagy látványberuházásokra költik, vagy ellopják. Hozzáteszik: a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció, majd később a többi ellenzéki párt és ellenzéki városvezető erre hivatkozva már hónapok óta követeli, hogy ne a kormány döntsön az uniós források elköltéséről, az kerüljön önkormányzati hatáskörbe.

NÉMETORSZÁG Távozik tisztségéből a német CDU elnöke

(MTI)

Bejelentette távozását pártvezetői tisztségéből Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke - jelentették német hírportálok. CDU-s körökből származó értesülések szerint Annegret Kramp-Karrenbauer Berlinben a párt vezetőségi ülésén elmondta, hogy nem kíván a CDU kancellárjelöltjeként indulni a következő, 2021 őszére tervezett szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson. Tervei szerint vezetésével az idén nyáron megszervezik a párt kancellárjelölt kiválasztási folyamatát, s a munka végeztével távozik a pártelnöki tisztségből. A szövetségi kormányban betöltött védelmi miniszteri tisztségét megtartja.

VATIKÁNMegjelent Ferenc pápa új könyve

(MTI)

A Ferenc pápával készített könyv Nagy Szent János Pál címmel jelent meg a Vatikánhoz közeli olasz katolikus kiadónál. Az egyszerre öt nyelven megjelent kötet az 1920-ban született Karol Wojtyla (a későbbi II. János Pál pápa) életének és lelkiségének hivatott emléket állítani, miközben Ferenc pápa az egyház legaktuálisabb kérdéseiről beszél szokásos kötetlen módján. A borítón a néhai lengyel pápa és Jorge Mario Bergoglio bíboros (Ferenc pápa) egyik találkozása pillanata látható.

EURÓPA  – Emberéleteket követelt a Ciara ciklon Európa-szerte

(MTI)

Hat halálos áldozata volt a Ciara ciklonnak, amely végigsöpört Európán. A kontinensen százezrek maradtak áram nélkül, miután a több mint 100 km per órás szél leszakította a vezetékeket. A vihar miatt a közlekedés is megbénult, számos repülőjáratot és vonatot is törölni kellett. A vihar, bár valamennyit veszített erejéből, a kontinensen halálos áldozatokat is szedett. Lengyelországban két, Csehországban, Svájcban, Svédországban és Szlovéniában egy-egy ember vesztette életét. Több országból jelentettek sérülteket is, akik elsősorban a kidőlt fák és a szél által felkapott tárgyak miatt kerültek kórházba.

BRAZÍLIAMegbénult az élet Sao Paulóban

(MTI)

Megbénult az élet Brazíliában Sao Paulóban a heves esőzések, és földcsuszamlások miatt. Három óra alatt 100 milliméternyi eső zúdult a város egyes részeire, ezért a várost átszelő Tieté folyó kilépett medréből. Vízszintje az elmúlt 15 évben nem volt olyan magas, mint most. Az utak járhatatlanná váltak, több autót elsodort az ár. Az embereket saját autóikból mentette a katasztrófavédelem. A tömegközlekedés teljesen megbénult, biztonsági okokból 43 iskolában elmaradt a tanítás.   

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon