1-HÉT

MTI

VILÁG Koronavírus - egyre több az áldozat

Folyamatosan nő a koronavírussal megfertőzöttek száma. A kór közben Franciaországban és Németországban is felbukkant. A Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság közlése szerint a biztosan a kórtól fertőzött tüdőgyulladásos betegek száma 6 ezer felett van. Közülük 976-nak válságos az állapota, egy nappal korábban 461 ennyire súlyos esetet jegyeztek fel. A Hongkongi Egyetem orvosi karának dékánja, Gabriel Leung azonban több más szakemberrel együtt megkérdőjelezi a kínai számokat. Sajtóértekezletén egy matematikai modellre hivatkozva úgy vélte, már 44 ezren betegedhettek meg.

NÉMETORSZÁG Németországban is megjelent a vírus

(MTI)

Németországban is megerősítettek egy megbetegedést, amelyet az úgynevezett koronavírus okozott. A bajor egészségügyi minisztérium közlése szerint a beteg férfi, Münchentől 30 kilométerre délnyugatra lakik. Állapota stabil. Arra, hogy a férfi járt-e Kínában, azon belül pedig Vuhan városában - a járvány gócpontjában - a minisztérium nem tért ki. Időközben kiderült, hogy Kanadában immár ketten fertőződtek meg bizonyítottan a kórokozótól. Eddig csak egy férfit támadott meg a ragály, aki Vuhanból tért vissza, és a feleségét is megfertőzte. Közös háztartásukban más nem lakik.

EURÓPAI UNIÓRik Daems lett az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének új elnöke

(MTI)

Egyedüli jelöltként Rik Daems belga liberális politikust választotta új, 33. elnökének az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE). Daems a közgyűlés 1949-es alapítása óta a harmadik belga - Paul-Henri Spaak (1949-1951) és Fernand Dehousse (1956-1959) után, aki betölti a pozíciót. A belga politikus a svájci szocialista Liliane Maury Pasquier-t váltotta a parlamenti közgyűlés elnöki székében. Köszöntőjében Daems arra szólította fel a közgyűlés tagjait, hogy munkájuk során a közös értékekre, ne pedig a nemzeti érdekekre összpontosítsanak.

SZLOVÉNIA  – Lemondott a szlovén miniszterelnök

(MTI)

Marjan Šarec szlovén miniszterelnök rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette lemondását, és új választások kiírását kezdeményezte – közölte a helyi sajtó. „Ezzel a koalícióval és parlamenti helyzettel nem tudom teljesíteni az emberek elvárásait. A választások után leszek képes várakozásaikat teljesíteni” – jelentette ki a balközép szlovén koalíciós kormány miniszterelnöke. Hozzátette: a kisebbségi kormány a jelenlegi helyzetben nem képes véghezvinni a szükséges reformokat. A szlovén kormányfő azután jelentette be lemondási szándékát, hogy Andrej Bertoncelj pénzügyminiszter az egészségbiztosítással kapcsolatos nézeteltérésekre hivatkozva benyújtotta „visszavonhatatlan” lemondását. 

EGYESÜLT ÁLLAMOKElhunyt Kobe Bryant

(MTI)

Helikopter-balesetben életét vesztette Kobe Bryant kétszeres olimpiai bajnok, visszavonult amerikai profi kosárlabdázó, a sportág legendás alakja. A helikopteren volt Bryant 13 éves lánya, Gianna és további hét személy. A baleset a Los Angeles belvárosától mintegy 45 kilométernyire északnyugatra fekvő kaliforniai Calabasas felett történt. Okát és körülményeit az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) vizsgálja. Az FAA egyelőre csak annyit közölt, hogy a lezuhant helikopter Sikorsky S76-os típusú volt. A Los Angeles Times című amerikai lap riportere, Richard Winton arra emlékeztetett, hogy a tragédia idején a környező hegyeket köd borította. 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon