1-HÉT

MTI

EURÓPAI UNIÓ900 millió euró jut humanitárius segélyezésre 2020-ban

900 millió eurós humanitárius segélyezési költségvetést fogadott el az Európai Bizottság - közölte a testület egyik szóvivője brüsszeli sajtótájékoztatóján. Tájékoztatása szerint a költségvetésben rendelkezésre álló összegből 400 millió eurót fordít az EU az afrikai kontinensen segélyezési célokra, elsősorban a Kongói Demokratikus Köztársaságban, amelyet már hosszú ideje konfliktus súlyt. Mivel az ország keleti részén elterjedt ebola nagyban rontja a már kialakult válsághelyzetet, ennek az összegnek egy része „valószínűsíthetően” a járvány megfékezését fogja célozni. Az afrikai kontinens problémáinak enyhítésére kiutalt összeg továbbá a Száhel-övezetben kialakult élelmezési válságát hívatott csökkenteni, illetve a Közép-afrikai Köztársaságban, Dél-Szudánban és a Csád-tó medencéjében dúló erőszak elől elmenekültek legsürgetőbb igények kielégítésére szolgál.

SZLOVÉNIA Venezuelai szlovének telepedtek haza  

(MTI)

Huszonegy szlovén származású ember térhetett haza a súlyos belpolitikai és gazdasági válság sújtotta Venezuelából Szlovéniába az elmúlt két hónapban, és a repatriáció folytatódik – közölte  Olga Belec, a Diaszpórában Élő Szlovének Kormányhivatalának államtitkára. Elmondta: hatan decemberben, 15-en januárban érkeztek. Többen nem beszélnek szlovénül, de már tanulják a nyelvet, és jól érzik magukat, örülnek hogy békében és szabadságban élhetnek - hangsúlyozta.

NAGY-BRITANNIA  – GIBRALTÁRLondon nem engedi, hogy Gibraltár belépjen a schengeni övezetbe a Brexit után

(MTI)

Gibraltárra nem utazhatnak majd útlevél nélkül az uniós állampolgárok a Brexit után, ezt a brit kormány szóvivője jelentette ki, aki szerint a területről szó lesz majd az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni viszonyáról rendelkező egyezményben. A gibraltári főminiszter ugyanakkor meglebegtette, hogy a brit tengerentúli terület beléphet a schengeni övezetbe, miután az Egyesült Királyság kilép az Unióból.

EGYESÜLT ÁLLAMOK  – Impeachment - Trump visszautasította a vádpontokat

(MTI)

Donald Trump amerikai elnök visszautasította az ellene felhozott vádpontokat abban a Fehér Ház jogászcsapata által előterjesztett jegyzékben, amelyet az elnök alkotmányos felelősségre vonási eljárásának (impeachment) január 21-én kezdődő szenátusi tárgyalása előtt nyújtott be a szenátusnak. Az eljárási szabályzat szerint a kötelezően benyújtott, 111 oldalas összefoglalóban Donald Trump, illetve jogászai az Egyesült Államok alkotmánya elleni támadásként értékelték az elnök ellen felhozott két vádpontot - a hatalommal történt visszaélést és a kongresszus akadályozását -, és elutasításukat követelték.  

VILÁGMegvan az Iszlám Állam új vezetője

(MTI)

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik alapítója és legfőbb ideológusa, Amír Mohammad Abder-Rahmán al-Maula asz-Szalbi vette át a meggyilkolt Abu Bakr al-Bagdadi helyét a csoport élén friss hírszerzési értesülések szerint. Az Iszlám Állam röviddel Bagdadi októberi halált követően új kalifát nevezett ki Abu Ibráhim al-Hasemi al-Kurasi személyében. Az ő nevét azonban elemzők és szakértők még sohasem hallották, és egyesek azt is megkérdőjelezték, hogy valóban létezik.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon