1-HÉT

MTI

IRÁN-EGYESÜLT ÁLLAMOK Az Európai Bizottság elnöke diplomáciai megállapodást sürget

Diplomáciai megoldást sürgetett az iráni-amerikai viszály rendezésére az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen a németországi Seeonban hangsúlyozta, véget kell vetni az erőszak körforgásának, és ebben Európának különleges felelőssége van. Az Európai Bizottság elnöke aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Irán bejelentette: a továbbiakban nem tartja magát az atomprogramjáról szóló 2015-ös többhatalmi megállapodásból fakadó kötelezettségeihez. Nyomatékosította, fontos, hogy Irán visszatérjen a megállapodáshoz. „Meg kell győznünk Iránt, hogy ez az ő érdeke is” - fogalmazott.

MAGYARORSZÁG Gyurcsány Ferenc bedarálja az MSZP-t

(MTI)

Gyurcsány Ferenc teljesen bedarálja az MSZP-t - állapította meg legújabb elemzésében a XXI. Század Intézet. Azt írták: Szanyi Tibor kilépése az MSZP-ből már a sokadig példa arra, hogy a szocialisták „komoly válságban” vannak, már egyáltalán nem vehető biztosra, hogy a párt 2022 után is létezni fog. Kifejtették, az elmúlt időszakban több helyben, illetve országosan is ismert, meghatározó politikus hagyta ott az MSZP-t, köztük Botka László, most pedig Szanyi Tibor, de Újpesten is több helyi politikus a Demokratikus Koalíciót választotta a szocialisták helyett. Az intézet szerint ez a folyamat, hogy sorra lépnek át MSZP-s politikusok a DK-ba, a következő pár évben minden bizonnyal még inkább felgyorsul majd.

HORVÁTORSZÁGZoran Milanović nyerte a horvát elnökválasztást

(MTI)

A hivatalos eredmények szerint Zoran Milanović volt kormányfő, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje nyerte meg a horvátországi elnökválasztás vasárnap tartott második fordulóját. A horvát választási bizottság majdnem végleges adatai alapján Milanović a szavazatok 52,7 százalékát, Kolinda Grabar-Kitarović leköszönő államfő, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje pedig 47,30 százalékát szerezte meg. Két héttel ezelőtt, az elnökválasztás első fordulójában is Milanović győzött: akkor a voksok 29,55 százalékát gyűjtötte be, míg Grabar-Kitarović 26,65 százalékkal került a második helyre.

EGYESÜLT ÁLLAMOKLos Angelesben is vádat emeltek Harvey Weinstein ellen 

(MTI)

A Los Angeles-i ügyészség is vádat emelt Harvey Weinstein bukott hollywoodi filmmogul ellen egy nő megerőszakolása és egy másik szexuális bántalmazása miatt, mindkét eset 2013-ban történt - jelentette be Jackie Lacey kerületi ügyész. „Hisszük, hogy a bizonyítékok be fogják bemutatni, hogy a vádlott felhasználta hatalmát és befolyását, hogy az áldozatokhoz férkőzzön és erőszakcseleményeket kövessen el ellenük” - írta közleményében Lacey.

ROMÁNIASertéspestis - 26 ezer állatot ölnek le

(MTI)

26 ezer sertés elpusztításáról döntött a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság (ANSVSA), miután afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki a kelet-romániai Braila megyében egy sertésfarmon – közölte a Mediafax hírügynökség. Az ANSVA megyei vezetője szerint a hatóság meghozta a szükséges intézkedéseket a Gulianca településen működő sertéshizlalda elszigetelésére, a farmon nevelt 26 ezer állatot pedig elpusztítják a fertőzés terjedésének megelőzése érdekében. A farm tulajdonosai kártérítést kapnak.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon