1-HÉT

MAGYARORSZÁGA héten lehetett utoljára fizetni a régi 10 000 forintossal

A régi tízezer forintos bankjegyek január 1-jétől a kereskedelmi forgalomban már nem lesznek használhatók. Ezzel gyakorlatilag lezárul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) öt évvel ezelőtt megindított bankjegy csereprogramjának legutolsó fejezete is, amelynek keretében az elmúlt időszakban a legmodernebb pénznyomtatási technológiával és a legkorszerűbb biztonsági megoldásokkal készült forintbankjegyeket vezettek be a régiek helyett. A forgalomból most kivonásra kerülő tízezer forintosok azonban nem vesztik el végleg az értéküket. A bevonási határnapig be nem cserélt bankjegyek a bankokban és postafiókokban három évig, a jegybankban pedig húsz évig díjmentesen beválthatók azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

EGYESÜLT ÁLLAMOKÚjévi klímaparti a Times Square-en

A klímaváltozás elleni küzdelem erőfeszítéseit állították idén a New York-i Times Square újévi ünnepségének középpontjába. „Az új év kezdeten visszatekintünk és elgondolkodunk az elmúlt év meghatározó témáiról, és reményt, ösztönzést keresve előre tekintünk” - közölte Tim Tompkins, a Times Square Szövetség elnöke. „A meghívott vendégek a jövőben is azon fognak dolgozni, hogy ezt a globális problémát a tudomány segítségével megoldják” - tette hozzá.

NÉMETORSZÁGAngela Merkel újévi köszöntője

(MTI)

Január elsejével nemcsak új év, hanem új évtized kezdődik, amelyet abban bízva fogadhat Németország, hogy jó évek sora következik - emelte ki Angela Merkel német kancellár újévi köszöntőjében. A kancellár beszédben aláhúzta, hogy a huszonegyedik század húszas évei jó évek lehetnek hazájának, ha épít az erősségeire és mindarra, ami összeköti az embereket és amit együtt elértek. Az újraegyesítés 2020-ban elkövetkező harmincadik évfordulójára utalva hozzátette: három évtized alatt „nagyszerű dolgokat értünk el, így például még soha nem volt munkája annyi embernek, mint most”, de a következő évtizedben ismét „több dolgunk lesz annál, mint amit harminc éve gondoltunk”.

KUBADecember vége óta ismét van kubai miniszterelnök

(MTI)

Negyvenhárom év után ismét van Kubának miniszterelnöke, a néhai Fidel Castro által létrehozott berendezkedés decentralizálását célzó új alkotmány alapján az elnök Manuel Marrero Cruzt nevezte ki a karibi kommunista ország kormányfőjévé. Az 56 éves Manuel Marrero Cruz építész, a hadsereg vezetése alatt álló Gaviota idegenforgalmi vállalat volt hivatalnoka, aminek a szállodáit Donald Trump amerikai elnök kormányzata szankciókkal sújtotta. Kinevezését a kubai parlament is jóváhagyta. Marrero 15 éven át volt az ország idegenforgalmi minisztere.

NAGY-BRITANNIAInnovatív e-shop segít a hajléktalanoknak

(Pixabay)

Nagy-Britanniában egyre nő a hajléktalanok száma. Emiatt növekszik az érdeklődés az olyan megoldások iránt, amelyek összekötik a jótékonyságot az új technológiákkal. A különleges internetes boltban ruhákat és ruházati kiegészítőket árulnak – minden egyes eladott áru után egy másikat neki ajándékoznak egy szükséghelyzetben lévő embernek.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon