1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG – Robbantás a körúton

A napokban robbanás történt Budapesten, a Teréz körúton. A detonációban két rendőr sérült meg, az elkövető egyenlőre ismeretlen. A körúti robbantással kapcsolatban Orbán Viktor, miniszterelnök is elmondta véleményét. Semmilyen jel nem mutat arra, hogy bármilyen összefüggés lenne a migránsválság és a Teréz körúti robbantás között - hangoztatta a  miniszterelnök.  „Ha kizárni talán nem is lehet, de ebben a pillanatban semmi erre utaló jel nincs, ami azért mégis megnyugtató” - fogalmazott a kormányfő. Hozzátette, akármi is volt a motiváció, mindenképpen gyalázatos tettről van szó. Úgy tűnik, valóban célzottan a rendőröket támadták meg - szögezte le Orbán Viktor.

 

EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA – Elnökjelöltek tévévitája - Ki a nyertes?

Lezajlott Donald Trump republikánus és Hillary Clinton demokrata elnökjelölt tévévitája, amely a várakozásoknak megfelelően nem volt unalmas. Donald Trump szerint Hillary Clintonban nincs elég „életerő” ahhoz, hogy elnök legyen. A demokrata jelölt szerint viszont republikánus ellenfelének nincs meg a kellő vérmérséklete ahhoz, hogy ő legyen az Egyesült Államok hadseregének főparancsnoka. Az első szópárbajt tízmilliók követték a képernyők előtt, azóta is vita folyik arról, hogy vajon ki nyerte a szócsatát. A tévépárbaj végén Donald Trump a vitavezető többszöri kérdésére végül hajlandó volt kimondani, ha Clinton nyeri az elnökválasztást, kész teljes mértékben támogatni őt.

pixabay

 

EURÓPA – Nudista park nyílik Párizsban

Nudista parkot alakítanak ki Párizsban, miután a városi tanács megszavazta az erről a Zöldek által beterjesztett határozati javaslatot. A park már a következő nyáron várhatja a vendégeket. Két lehetséges helyszín is szóba került, két fás külvárosi régióban, a Bois de Boulogne és a Bois de Vincennes területén. A nudizmus egyébként népszerű a párizsiak körében, de a nyilvános meztelenség tiltott, és akár 15 ezer eurós bírság vagy egy év börtönbüntetés is járhat érte. Jelenleg mindössze a francia főváros 12. kerületének egyik uszodájában, hetente három alkalommal, este kilenc óra után engedélyezett a nudizmus, a naturisták azonban nagyobb területet igényelnek, ahol ruháiktól megszabadulva szervezhetnek találkozókat.

pixabay

 

DÉL-AMERIKA – Fél évszázadot követően köszöntött be a béke Kolumbiában

52 év után hivatalosan is béke van Kolumbiában. Mindez annak köszönhető, hogy Cartagena városában ünnepélyesen aláírták a kormány és a FARC gerillaszervezet békeszerződését, amely a latin-amerikai országban hosszú-hosszú évtizedek óta tartó fegyveres konfliktusnak vet véget. A „Végső megállapodás a konfliktus befejezéséről, a stabil és tartós béke megteremtéséről” címet viselő dokumentumot a cartagenai Zászlók terén látta el kézjegyével Juan Manuel Santos kolumbiai államfő és Rodrigo Londono, alias Timochenko, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők szélsőbaloldali gerillaszervezetének vezetője. Az elnök ezután egy békegalambot formázó kitűzőt adott át a FARC vezetőjének, aki az ingére tűzte azt. A kolumbiai közszolgálati televízió élő közvetítésben sugározta a szabadtéren megrendezett aláírási ceremóniát, és az adást a spanyol közszolgálati televízió is átvette.

 

AFRIKA – Vészesen fogynak az elefántok

A Természetvédelmi Világszövetség legújabb jelentése szerint az afrikai elefántpopuláció 2006 és 2015 között húsz százalékkal zsugorodott. A svájci központú szervezet a globális vadkereskedelemmel foglalkozó ENSZ-konferencián nyújtotta be jelentését, a gyűlés az elefántcsont-kereskedelemmel is foglalkozott. A becsült adatok és vadszámlálások alapján bebizonyosodott, hogy a vizsgált afrikai térségben jelenleg 415 ezer elefánt él, miközben 2006-ban számuk még 500 ezer volt. Afrikának ugyanakkor vannak olyan térségei, ahol a rendszeres felméréseket nem lehet elvégezni, ezért például Dél-Szudánban, Libériában és a Közép-afrikai Köztársaság szavannás régiójában nehéz megmondani, mi a helyzet az elefántok számával kapcsolatban. Az elefántpopuláció megcsappanásának vélhetően az lehet a fő oka, hogy az utóbbi évtizedben az ázsiai országokból, különösen Kínából hatalmas az igény az elefántcsontra. 

pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek