1-HÉT

Pixabay

OROSZORSZÁGSikerült a teszt

Az orosz kormány bejelentette, hogy sikerrel járt az első éles teszt, amiben átmenetileg az ország teljes online hálózatát lecsatlakoztatták a globális internetről. A kísérlet több napig tartott, kormányhivatalok, orosz internetszolgáltatók és online cégek vettek részt benne. A közlemény szerint ezzel bebizonyosodott, hogy szükség esetén az orosz internet önmagában, a globális online infrastruktúra, DNS rendszer és hasonlók nélkül is működőképes marad.

BOSZNIAMegszavazta a boszniai parlament az új kormányt

(MTI)

Tizennégy hónappal a választásokat követően a boszniai országos képviselőház megszavazta az új összetételű kormányt, amelyet a következő négy évben a szerb nemzetiségű Zoran Tegeltija vezet majd. A kormányt a szövetségi parlament 42 tagú alsóházában 29-en támogatták. Az új kormánytól a reformok folytatását és az ország európai integrációjának felgyorsítását várják, valamint egy megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal. A háromtagú boszniai elnökségen belül az utóbbi időszakban az ország NATO-csatlakozásának kérdése okozott feszültséget, és a fennálló viták miatt egyetlen kérdésben sem tudott egyetérteni a három elnök, így abban sem, hogy ki legyen a miniszterelnök, ez késleltette a kormányalakítást. A parlament december 5-én hagyta jóvá Tegeltija kormányfővé választását.

DÉL-KOREAMásfél év börtönt kapott a Samsung elnöke

(MTI)

18 hónap börtönre ítélte egy dél-koreai bíróság Lee Sang-hoont, a Samsung elnökét, aki az ügyészség szerint 24 más korábbi és jelenlegi samsungos tisztviselővel együtt illegális módszerekkel gyakorolt nyomást a szakszervezetekre. A cég elnöke és társai többek között a fizetések csökkentésével és a szakszervezetpárti alvállalkozókkal kötött szerződések felbontásával fenyegetőztek, hogy takaréklángon tartsák a szakszervezeti tevékenységet. A The Wall Street Journal cikke szerint az ítélet ugyan vélhetően nem fogja befolyásolni a Samsung befektetőit, a Financial Times azonban hangsúlyozta, hogy így biztosan nagyobb lesz a nyomás a cégen, hogy javítson a vállalati kultúrán.

AUSZTRÁLIAKáosz tört ki az ajándék lufik miatt

(MTI)

Káosz tört ki az ausztrál Westfield Parramatta bevásárlóközpontban egy ajándékjáték miatt. A plázában több tucatnyi léggömböt helyeztek el kis meglepetésekkel, ajándékutalványokkal. Amikor a lufikat leengedték a vásárlók közé elszabadultak az indulatok. Mindenki lökdöste egymást. Összesen 17 ember sérült meg, közülük 5-öt kórházba kellett szállítani. A hatóságok szerint csoda, hogy nem sérültek meg többen.

GALÁPAGOS-SZIGETEKOlajfolt fenyegeti a szigetvilágot

(Pixabay)

Egy elsüllyedt hajóból 2500 liter dízelolaj szivárgott a tengerbe. Az ecuadori kormány sürgős intézkedéseket hozott a veszély elhárítására. San Cristóbal sziget egyik mólójánál konténereket rakodó daru dőlt rá az Orca nevű hajóra, amely elsüllyedt, és a rakterében tárolt dízolaj a vízbe került. A legénységnek sikerült a tengerbe menekülnie, a balesetben egy ember megsérült.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon