1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁGAz őshonos nemzetiségek a magyar nemzet elszakíthatatlan részei

Az őshonos nemzetiségek a magyar nemzet elszakíthatatlan részei; a magyar állam feladata pedig, hogy fejlődésükhöz, gazdagodásukhoz és értékmegőrzésükhöz biztosítsa a feltételeket - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Nemzetiségekért-díj átadásán Budapesten. A nemzetiségekért is felelős kormányfőhelyettes kiemelte: Magyarország alaptörvénye kimondja, hogy az őshonos nemzetiségek államalkotó tényezők és a magyar politikai nemzet integráns részei. „Ahogy a magyar nemzet elszakíthatatlan része a külhoni magyarság, ugyanígy elszakíthatatlan részei az őshonos nemzetiségek” - hangoztatta.

BOSZNIAŐrizetbe vették a srebrenicai népirtás emlékmúzeumának dolgozóit

(MTI)

Őrizetbe vették a szarajevói székhelyű Emberiesség Elleni Bűncselekmények és Népirtás Emlékmúzeumának egyik alapítóját, valamint öt munkatársát, mert a gyanú szerint belépőjegyeket hamisítottak. A jegyeket valódiként adhatták el, az így szerzett pénzt pedig megtartották – közölte a szarajevói sajtó. Az elfogottak között van Jasmin Mešković, az egykori fogolytáborlakókat tömörítő szövetség elnöke, valamint Senad Jusufbegović , az emlékmúzeum egyik alapítója is.

PAKISZTÁNHalálra ítélték Pervez Musarraf volt elnököt

(MTI)

Halálra ítélték Pervez Musarraf volt pakisztáni elnököt hazaárulás és az alkotmány megsértése vádjával. A három bíróból álló különbíróság Musarraf távollétében, kétharmados többséggel hozta meg ítéletét. A pakisztáni hadsereg egykori főparancsnokát azzal vádolták, hogy hazaárulást követett el, amikor 2007-ben a rendkívüli állapotra hivatkozva felfüggesztette az ország alkotmányát, és bebörtönözte a legfelsőbb bíróság azon tagjait, akik nem voltak hajlandók elfogadni a döntését.

ZAMBIA, ZIMBABWETeljesen kiszáradt a Viktória-vízesés

(MTI)

A globális felmelegedés miatt hatalmas szárazság pusztít Afrika országaiban, ennek esett áldozatául, a Zambia és Zimbabwe két ország határánál húzódó, Viktória-vízesés is. Néhány hete még volt esély arra, hogy még visszakaphatja eredeti pompáját és látványos vízzuhatagait a vízesés, hiszen 25 évvel ezelőtt, egyszer már majdnem kiszáradt. Bár már akkor hozzátették, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy sosem volt még ennyire kiszáradva. Ez elsősorban amiatt következett be, hogy 40 éve nem volt ilyen szárazság az afrikai országokban, mint idén.

AUSZTRÁLIASydney szinte belefullad a füstbe

(MTI)

Az extrém hőség miatt okozta bozóttüzek miatt Sydneyt hetek óta füst lepi el, ami a lakosok egészségére is kihat. A térségben közegészségügyi vészhelyzet kihirdetését kéri az ausztrál kormánytól huszonöt egészségügyi szervezet. Közös közleményük szerint a kormánynak oltalmaznia kell az embereket. A szövetségi és a új-dél-walesi kormányt is arra kérik, orvosolják a súlyos légszennyezettség miatt kialakult közegészségügyi helyzetet, tegyen intézkedéseket a klímaváltozás ellen.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon