1-HÉT

MTI

EURÓPAI UNIÓ„Készen állunk, hogy megvédjük Magyarországot”

Készen állunk arra, hogy megvédjük Magyarországot az európai uniós Általános Ügyek Tanácsának a Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárásról folytatott, második meghallgatásán - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben. A meghallgatást megelőzően, újságíróknak nyilatkozva Varga Judit kijelentette, hogy az újabb meghallgatás a Magyarország ellen indított ismétlődő politikai boszorkányüldözés aktuális epizódja. Elmondta, nem vezet sehova az immáron több mint tizenöt hónapja tartó, igaztalan vádakon alapuló eljárás, amely bizalmatlanságot teremt a tagállamok között.

FRANCIAORSZÁGHárom év szünet után újra összeültek a normandiai négyek

(MTI)

Négy hónap múlva újabb csúcstalálkozót tartanak a kelet-ukrajnai helyzet rendezéséről a „normandiai négyek”, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország – jelentette be Emmanuel Macron francia elnök a négy ország vezetőjének Párizsban megrendezett megbeszélése után. „Előreléptünk a csapatkivonás, a fogolycsere, a tűzszünet és a politikai rendezés kérdésében, és azt kértük minisztereinktől, hogy egy újabb, négy hónap múlva esedékes csúcstalálkozóig dolgozzák ki Kelet-Ukrajnára vonatkozóan a helyi választások megrendezésének részleteit” – mondta a francia államfő Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, valamint Angela Merkel német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján.

SVÉDORSZÁGHorvátország és Bosznia-Hercegovina is bojkottálta a Nobel-díjátadót

(MTI)

Peter Handke átvette az irodalmi Nobel-díjat. A díjátadót azonban Albánia, Koszovó, Törökország, Bosznia-Hercegovina és Horvátország is bojkottálta az osztrák író kitüntetése elleni tiltakozásként. Siniša Grgić , Horvátország svédországi nagykövete például azért nem vett részt a ceremónián, mert Handke korábban támogatta a diktátornak is nevezett Slobodan Milošević  jugoszláv elnök „nagyszerb” politikáját a kilencvenes években - közölte a horvát külügyminisztérium.

ÚJ-ZÉLANDNincsenek túlélők az új-zélandi vulkánszigeten

(MTI)

Összesen 47-en voltak a Fehér-szigeten, amikor kitört a tűzhányó. Harmincnégy embert sikerült helikopterekkel kimenteni. Kevés a remény arra, hogy élve megtalálják azt a nyolc embert, aki eltűnt a vulkánkitörés után – közölték az új-zélandi hatóságok. Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök pedig azt mondta, hogy egy repülőgép a levegőből vizsgálta a szigetet, és nem látta élet nyomát. A halottak, az eltűntek és a sérültek között öt új-zélandi, 24 ausztrál, kilenc amerikai, négy német, két kínai, két brit és egy malajziai van a hatóságok szerint.

SVÉDORSZÁGElhunyt a Roxette énekesnője

(MTI)

61 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Marie Fredriksson, a Roxette svéd duó tagja – adták hírül a svéd lapok. A svéd Expressnek eljuttatott gyászközleményében a család úgy fogalmaz: „mély szomorúsággal kell közölnünk, hogy az egyik legnagyobb és legszeretettebb művészük elment. Marie Fredriksson december 9-én reggel halt meg korábbi betegségének következményeként”. A Roxette-tet Per Gessie-vel 1986-ban alapították. Legismertebb slágereik az It Must Have Been Love, a Joyride, a Listen To Your Heart és a The Look.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon