1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG - Extra pénzt fizettetne Magyarországgal a Momentum

Extra pénzt fizettetne Magyarországgal a Momentum, amennyiben nem fogad be migránsokat. A párt elnöke szerint a háború elől menekülő bevándorlóknak igenis joguk van belépni Európába és a kontinensnek kötelessége őket elszállásolni és gondjukat viselni. Fekete-Győr András újságírói kérdésre elmondta, a migránsok befogadása helyett extra pénzt kellene fizetnie Magyarországnak.

TÖRÖKORSZÁGErdogan 3 millió szíriait telepítene haza 

(MTI)

Több mint hárommillió menekült is visszatérhet Északkelet-Szíriába, ha az Egyesült Államokkal tervezett biztonsági övezet szélessége elérné Deir-ez-Zór és Rakka városok vonalát - közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök Ankarában, a Szíria helyzetéről szóló török-orosz-iráni háromoldalú csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón. Erdogan az egykori miniszterelnöki hivatal épületében tartott tárgyalást követően leszögezte: ha Ankara két héten belül nem éri el a kívánt eredményt Washingtonnal a biztonsági övezet ügyében, megvalósítja terveit egy saját hadműveletre vonatkozóan az Eufrátesz folyótól keletre.

OLASZORSZÁGRenzi kilép pártjából

(MTI)

Matteo Renzi, az olasz balközép Demokrata Párt (PD) volt főtitkára, volt miniszterelnök kilép pártjából, és önálló parlamenti frakciót alakít - jelentette a La Repubblica című olasz napilap. A balközép újság értesülései szerint Matteo Renzi ezt telefonon jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnöknek. Renzi arról biztosította a kormányfőt, hogy az általa tervezett új parlamenti frakció továbbra is támogatja a PD és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) szeptember elején megalakított kormányát. Számítások szerint Matteo Renzivel a PD mintegy húsz képviselője és tíz szenátora készül új parlamenti frakciót alakítani.

IZRAEL Patthelyzet

(MTI)

Sem a jobboldali kormányzó Likud, sem az ellenzéki Kék-fehér párt nem tud kormányt alakítani Izraelben a keddi parlamenti választási eredmények alapján. A nem hivatalos eredmények azt mutatják, hogy a Kék-fehér párt 33, a Likud pedig 32 mandátumot szerzett a százhúsz tagú Kneszetben. Ezek szerint Benjámin Netanjahu, a Likud vezére bizonyosan nem tudja létrehozni a „természetes szövetségeseiből” álló újabb koalíciót, és nincs elég ereje a Kneszet ismételt feloszlatására sem, ahogy az áprilisi választások után volt.

VILÁGAz északi félteke legmelegebb nyara volt az idei

(Pixabay)

Az északi félteke legmelegebb nyarát jegyezték fel 2019-ben, az egész bolygót illetően a június-augusztusi időszak a második legmelegebb volt az elmúlt 140 évben, csakúgy mint az augusztus hónap - közölte az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal. Augusztusban a föld- és az óceánfelszíni átlaghőmérséklet elérte a 16,52 Celsius-fokot, ami 0,92 Celsius-fokkal volt több, mint a 20. századi 15,6 Celsius-fokos átlaghőmérséklet - olvasható a hivatal honlapaján közzétett globális klímajelentésben. A NOAA kutatói felhívták a figyelmet arra, hogy a feljegyzések 1880-as kezdete óta globálisan az öt legmelegebb augusztust az elmúlt öt évben mérték. Az év nyolcadik hónapja csupán 2016-ban volt melegebb, 0,06 Celsius-fokkal. Az északi féltekén idén a legmelegebb nyarat jegyezték fel, ugyanolyan meleg volt, mint az eddigi rekordot tartó 2016 nyarán.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon