1-HÉT

MTI

EURÓPAI UNIÓ - Az Európai Bizottság új alelnökei

A holland Frans Timmermans, a dán Margrethe Vestager és a lett Valdis Dombrovskis is úgynevezett ügyvezető alelnök lesz a novemberben hivatalba lépő Európai Bizottságban - jelentették be Brüsszelben. Az új testületben nyolc alelnök lesz, közöttük Trócsányi László, aki a bővítés- és szomszédságpolitikáért felel majd. A három kettős funkciót ellátó ügyvezető-alelnök közül Timmermans koordinálja majd az európai zöld megállapodással kapcsolatos munkát, ő lesz felelős a klímapolitikáért is. Vestager koordinálja majd a digitális kornak megfelelő Európa programját, és egyúttal továbbra is betölti majd a versenyjogi biztosi posztot. Dombrovskis koordinálja majd az emberközpontú gazdasággal kapcsolatos tevékenységeket, és egyszersmind ő lesz a pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztos.

VILÁGKrisztalina Georgieva lehet az IMF új vezetője


(MTI)

A bolgár Krisztalina Georgieva az egyetlen jelölt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére - közölte rövid közleményében az IMF ügyvezető igazgatósága. Krisztalina Georgievát az Európai Unió jelölte, és bár nem kapott egységes támogatást, de a szavazatok többségét, 56 százalékát megszerezte, és ezzel a másik aspiráns, a holland Jeroen Dijsselbloem fölé kerekedett. Az IMF új vezérigazgatóját legkésőbb október 4-éig tervezi megválasztani a tagországokat képviselő kormányzótanács, még azelőtt, hogy október 14-20. között megtartanák az IMF és a Világbank szokásos éves közgyűlését Washingtonban.

EGYESÜLT ÁLLAMOKKétpárti összefogás a gigacég ellen

(Pixabay)

Negyvennyolc amerikai tagállam trösztellenes vizsgálatot indított a Google ellen - jelentette be Ken Paxton texasi ügyész Washingtonban. Egyedül Kalifornia és Alabama nem csatlakozott a kétpárti egyetértéssel vizsgálatot követelő államokhoz. Ken Paxton a szövetségi legfelsőbb bíróság épülete előtt, mintegy tucatnyi tagállam ügyészével közösen tartott tájékoztatóján úgy fogalmazott: „a Google uralja az internetes reklámpiacot és az internetes keresőszolgáltatásokat”. Mindazonáltal óvatosan fogalmazott, mert nem jogi perek, hanem csupán széleskörű vizsgálatok megindításáról beszélt.

EGYESÜLT ÁLLAMOKKimentették egy dél-koreai teherhajó teljes legénységét

(MTI)

Kimentették az Egyesült Államok Georgia államának partjainál felborult dél-koreai teherhajó teljes legénységét - jelentette be az amerikai parti őrség. A Golden Ray nevű teherhajó legénységének 19 tagját és a velük lévő kormányost szeptember 9-én, hajnalban mentették ki az éjjel felborult hajóból, estére pedig a még a hajón rekedt további négy embert is sikerült épségben megmenteni.

SVÉDORSZÁGElolvadt a legmagasabb csúcs

(Pixabay)

Elvesztette Svédország legmagasabb pontjának címét a Kebnekaise-hegy déli csúcsa, miután gleccserének több mint egyharmada elolvadt az évtizedek óta egyre emelkedő hőmérséklet miatt. A népszerű turistacélpontnak számító Kebnekaise messze északon fekszik Svédországban és két fő csúcsa van, a délit egy gleccser borítja, amelynek magassága évszakonként változik a jégréteg vastagságának növekedése és csökkenése szerint, az északi viszont jégmentes. Az elmúlt ötven évben a déli csúcs 24 métert veszített egykori 60 méteres jégsapkájából, ami azt jelenti, hogy jelenleg 2095,6 méter magas, vagyis 1,2 méterrel elmarad a 2096,8 méteres északi csúcstól.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon