1-HÉT

MTI

LENGYELORSZÁG - A második világháború kitörésére emlékeztek Varsóban

Varsóban vasárnap megemlékezést tartottak a második világháború kitörésének 80. évfordulójáról. A megemlékezésre számos politikai vezető érkezett rá a világ minden részéből. Donald Trump amerikai elnök az utolsó pillanatban mondta le a részvételét a Dorian hurrikán fenyegetése miatt. Az egész napos varsói rendezvényeken 40 ország képviselői vettek részt. Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök Németország bűnének nevezte a második világháborút és bocsánatot kért a lengyel néptől.

NAGY-BRITANNIAJohnson eltökélt: Semmi sem akadályozhatja meg az októberi kilépést

(MTI)

Boris Johnson brit miniszterelnök kijelentette, hogy semmilyen körülmények között nem lesz hajlandó kezdeményezni az Európai Uniónál Nagy-Britannia október 31-én esedékes kilépésének újbóli elhalasztását. Hozzátette, hogy nem szeretne előrehozott választásokat kiírni. A konzervatív párti kormányfő a hét elején soron kívüli kabinetülést tartott, tekintettel arra, hogy a nyári szünet után a londoni alsóház, és az ellenzék vezető ereje, a Munkáspárt máris összeállított egy törvénytervezetet a megállapodás nélküli Brexit megakadályozására.

EURÓPAFolyamatosan érkeznek a migránsok Európába

(MTI)

Nagyszabású akcióba kezdtek a hatóságok Leszbosz szigetén. A görög védelmi minisztérium közlése szerint legalább 1400 embert szállítottak el a Mória városában létesített menekülttáborból. Zömmel családok szállhattak fel egy utasszállító hajóra, amely egy észak-görögországi központba viszi őket. Athén azért döntött az áttelepítés mellett, mert a móriai telepen több mint 11 ezer ázsiai és afrikai migráns tartózkodott, a tábor befogadó képessége pedig mindössze 2500 fős. A hellén állam szigetein öt hivatalos tábor működik, ezek mindegyike túlzsúfolt, és mindennaposak az erőszakos cselekmények.

SPANYOLORSZÁG  – Újabb választások felé sodródik Spanyolország

(MTI)

Ismét elutasította a közös koalíciós kormány létrehozását, viszont programalapú kormányzati együttműködésre kérte az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali formációt Pedro Sánchez szocialista spanyol ügyvezető miniszterelnök Madridban. „Ma nincsenek meg a feltételei annak, hogy kormányzati partnerekké váljunk, de ennek nem kell ellenféllé tenni bennünket” – fogalmazott Pedro Sanchez. Mint mondta, a „bizalmatlanság nem jó alap az építéshez”, ugyanakkor mégsem kell hátat fordítani egymásnak, mivel elképzeléseik egyeznek például a szociális területeken.

BAHAMA-SZIGETEKRomokban a Bahamák több szigete

(MTI)

A Dorian hurrikán hatalmas pusztítást végzett a Bahama-szigeteken. A 29 lakott sziget csaknem mindegyikén végigsöpört, de elsősorban az északi területeket sújtotta, ahol még ötös erősségű hurrikánként csapott le a vidékre. A Great Abaco-sziget egy része teljesen víz alá került, míg a Nagy-Bahama-szigeten lévő Freeport városát és a New Providence szigetén található fővárost, Nassaut összedőlt házak romjai, törmelékek, utcákon heverő kicsavart fák és elárasztott utcák jellemzik. Nassau nemzetközi repülőtere szintén vízben áll.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon