1-HÉT

MTI

 

BRAZÍLIA - Gyújtogatás okozza az amazóniai erdőtüzeket

Általában gyújtogatás miatt vannak tüzek az amazóniai esőerdőben, természetes tűz kevésszer keletkezik - közölte a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának erdőökológusa. Aszalós Réka elmondta azt is hogy, a bányászat, a földterület-növelés és a favágás miatt folyamatosan csökken az esőerdő jelenleg 5,5 millió négyzetkilométeres területe, az egyre gyakoribb tűz pedig még tovább csökkenti azt.

MAGYARORSZÁG – Indul a digitális agrárstratégia

dr. Nagy István agrárminiszter a hét közepén arról számolt be, hogy a kormány csökkenteni szeretné a mezőgazdasági szereplők adminisztrációs terheit, valamint azt szeretné elérni, hogy a jövőben még hatékonyabban használják fel az európai uniós pénzeket. Hozzátette: szeptember végéig elkészül a mezőgazdaság digitális átállásáról szóló intézkedési terv is.

MAGYARORSZÁG – Dobrev a támogatásról és a határvédelemről is lemondana

Orbán Viktor miniszterelnök 2017-ben fordult az Európai Bizottság elnökéhez anyagi hozzájárulásért, mert Magyarország a kerítéssel az Unió déli határait is védi. Az EU mindössze 6,6 milliárd forintot hajlandó fizetni. A kormány viszont legalább az eddigi költségek felét, vagyis 250 milliárd forintot szeretne. Dobrev Klára, EP képviselő azonban ehhez nem akar segítséget nyújtani. Szerinte ugyanis nem a magyar határkerítés állította meg a menekültválságot, hanem az Európai Unió és Törökország.

NÉMETORSZÁG  – Meghaladta a 25 százalékot a migrációs hátterű lakosság aránya

Meghaladta a 25 százalékot az úgynevezett migrációs hátterű lakosság aránya Németországban tavaly a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) legújabb adatai szerint. A Destatis meghatározása szerint az a németországi lakos tartozik a migrációs hátterű emberek közé, akinek legalább egyik szülője nem vált német állampolgárrá a születésénél fogva. Tavaly a 81,613 milliós lakosságból 20,799 millióan tartoztak ebbe a csoportba, ami 2,5 százalékos, 499 ezer fős növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A migrációs hátterű lakosság aránya így 25,5 százalékra emelkedett 2018-ban az egy évvel korábbi 23,6 százalékról.

EGYESÜLT ÁLLAMOK – 120-szal „szunyókált” egy sofőr

Egy nő aludt a volánnál, miközben a Teslája több mint 100 km/h-val száguldott végig Kalifornia egyik legforgalmasabb autópályáján. A szemtanúk szerint a sofőr végül felkelt a szundikálásból, s újból átvette az irányítást az autója felett, de így is csak a szerencsének köszönhető, hogy a felelőtlen akciónak végül nem lett tragédia a vége. Úgy tűnik, még most sem veszik komolyan a Tesla tulajdonosok a gyártó által kiadott felszólítást, miszerint az autopilot rendszer használata közben sem szabad levenni az útról a vezetőnek a figyelmét, mindig készenlétben kell lennie, hogy átvegye az irányítást, ha probléma lépne fel.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon