1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG - Virágkarnevál Debrecenben

Augusztus 20-án a virágokkal feldíszített biciklisek hagyományos kerekezésével tartották meg az ötvenedik debreceni virágkarnevál. A karneváli menetben 18 virágkocsit, 10 hazai és 17 külföldi művészeti csoportot láthatott a menet mintegy hat kilométeres útvonala mentén elhelyezkedő közönség. A virágkompozíciók tisztelegtek a több mint ezeréves magyar államiság és államalapító Szent István király előtt, köszöntötték az életet adó új kenyeret, valamint felidézték a régi karneválok hangulatát. A virágkocsik elkészítéséhez a több millió szárazvirág és kiegészítő mellé egymillió szál friss dália érkezett Hollandiából.

ERDÉLY, ROMÁNIAHalála után tüntették ki Török Zsolt hegymászót

(MTI)

Post mortem a nemzeti érdemrend lovagi fokozatával tüntette ki Klaus Iohannis román államfő a múlt héten tragikus körülmények között elhunyt Török Zsolt aradi hegymászót. A román elnöki hivatal közleménye szerint az államfő a kitüntetéssel Török Zsolt sportteljesítményét, a román sport fejlődéséhez tett hozzájárulását, valamint a szenvedélyét és elkötelezettségét ismeri el.

EGYESÜLT ÁLLAMOK-GRÖNLAND  – „Nem lesznek felhőkarcolók a szigeten”

(Twitter)

Ígérem, nem építek ilyet Grönlandra – írta a kép alá Trump, majd ismét megerősítette, stratégia szempontból fontosnak tartaná, ha az USA megvehetné Dániától az 56 ezer ember lakta szigetet. Ugyanakkor azt is hozzátette, napirendjén nem Grönland megvásárlása a legfontosabb feladat. „Ennek ellenére lehet egy kicsit beszélni róla” – mondta Trump. A dán politikusok egyöntetűen elutasítják Trump ötletét.

KÍNA  - 11 és fél éves mélyponton a jüan a dollárral szemben

(MTI)

A kínai jegybank 11 és fél éve nem látott szintre gyengítette a jüant a dollárral szemben. A jegybank 89 bázisponttal, 7,0454 jüanra vitte le a kínai deviza jegyzését az amerikai dollárhoz képest. A jüan árfolyamgyengülése a múlt hét közepi szerény erősödés mellett augusztus 1. óta tart. A kínai-amerikai kereskedelmi viszály elmérgesedésének újabb fejezeteként az amerikai pénzügyminisztérium augusztus 5-én hivatalosan devizamanipulátornak minősítette Kínát, 1994 óta először. A döntés azt követően született meg, hogy a kínai hatóságok 11 éve először hagyták a 7 jüan/dollár szint alá gyengülni a nemzeti fizetőeszközt.

SPANYOLORSZÁGLángokban a Kanári-szigetek

(MTI)

Továbbra is tűzvész pusztít a Kanári- szigeteken, több ezer embert evakuáltak otthonaikból. A lángok elérték a szigeten található Tamadaba Nemzeti Parkot is. Jelenleg, több mint hatezer hektárnyi erdő ég a spanyolországi szigeten, ahol közel ezer tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat, többek között tizennégy, vizet szóró helikopterrel - egyelőre sikertelenül. „Ez egy rendkívül súlyos és hatalmas erdőtűz, amelyet a hőhullám okozott” - mondta Angel Torres, a Kanári-szigetek elnöke, aki szerint ez egy nagyon súlyos környezeti tragédia.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon