1-HÉT

Pixabay

UKRAJNA - Súlyosan sérti a kisebbségi jogokat a júliustól hatályba lépett ukrán nyelvtörvény

Az ukrán nyelvpolitika sérti a kisebbségi jogokat, és beemeli diszkrimináció elemeit – jelentette ki Lamberto Zannier, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa az Izvesztyija című orosz napilapnak adott interjúban. Az újság internetes felületén megjelent interjúban Zannier felhívja a figyelmet arra, hogy az általa vezetett főbiztosság foglalkozik kisebbségi oktatási és a nyelvhasználati kérdésekkel egyaránt. Ma a problémák egyikét jelenti az Európa Tanács ajánlásainak elfogadása. Példaként hozta fel azt, hogy az ukrán nyelvtörvény különválasztja az Európai Unió nyelveit a többi nyelvtől, ami arról árulkodik, hogy Kijev nem egyforma politikát folytat különféle kisebbségek irányában, beemelve ezzel a diszkrimináció elemeit.

SKÓCIA-NAGY BRITANNIAA Brexitről tárgyaltak

(MTI)

A Brexitről szóló új megállapodást sürgetett Skóciában az új brit kormányfő. Boris Johnson hangsúlyozta, hogy mindent megtesz ennek érdekében, de újfent kijelentette, hogy az Európai Unióval az előző, Theresa May vezette kormány által elért megállapodás, amelyet a brit parlament háromszor is elutasított, „halott”. A múlt hét óta hivatalban lévő politikus, aki kormányfőként először látogatott az uniós tagságot pártoló Skóciába, sürgette az Európai Unió vezetőit, hogy változtassanak álláspontjukon, és tárgyalják újra a Brexit-megállapodást. Mint mondta, bízik abban, hogy az Egyesült Királyság EU-tagsága rendezett módon szűnik meg, de helyesnek nevezte, hogy a kormány fokozza az előkészületeket a megállapodás nélküli kiválásra.

BRAZÍLIAVéres börtönlázadás tört ki

(Pixabay)

Legkevesebb 57 rab meghalt egy börtönlázadásban az észak-brazíliai Pará államban. A hatóságok szerint az áldozatok közül 16 foglyot lefejeztek. Két börtönőrt is túszul ejtettek a zavargások közben, de őket később elengedték. Helyi lapok arról számoltak be, hogy bűnbandák közötti rivalizálás miatt robbantak ki az összecsapások. A dél-amerikai ország börtöneiben körülbelül 708 ezer fogoly raboskodik, 300 ezerrel többen, mint ahány hely van.

OROSZORSZÁG  - Rendkívüli állapotot vezethetnek be az erdőtüzek miatt

(Pixabay)

Gyorsan szaporodik és a héten meghaladta a 360 ezret az aláírások száma azon, a change.org oldalon közzétett online petíción, amely rendkívüli állapot bevezetését sürgeti az orosz kormánytól Szibériában az ott hetek óta pusztító erdőtüzek miatt. A kérvény szerzője, Olga Kozulina szerint a Jakutföldön, az Irkutszk megyében és a Krasznojarszki területen égő erdők füstje még 700 kilométerrel távolabbi területeken, így Tomszk megyében, Hakaszföldön, Kemerovóban és Novoszibirszkben is eltakarja a napot. Az orosz szövetségi erdővédelmi légi szolgálat szerint a lángok a katasztrófa sújtotta területen több mint 2,6 millió hektáron terjedtek el. A tüzet sok helyen nem oltják, mert egy 2015-ben bevezetett szabály felhatalmazza az érintett helyi hatóságokat arra, hogy ha a lángok lakott területeket és gazdasági objektumokat nem fenyegetnek, és ha az ellenük folytatott küzdelem költségei meghaladnák az okozott kárt, eltekintsenek ettől.

ETIÓPIA4 milliárd fát ültetnek

(Pixabay)

Etiópiában egyetlen nap alatt ültettek 350 millió fát annak az állami zöldprogramnak a részeként, amely keretében ezen a nyáron összesen 4 milliárd új fát terveznek azzal, hogy minden állampolgárt legalább 40 csemete elültetésére buzdítják – írja a Guardian. Az akció célja, hogy a szárazság sújtotta ország fákkal vegye fel a harcot a klímaváltozás és az erdőirtások ellen. Az ENSZ adatai szerint a kétezres években az ország területének mindössze 4 százalékát borította erdő, míg egy évszázaddal korábban ez még 35 százalék volt. A fák nemcsak a szén-dioxid elnyelésével segítenek, de az elsivatagosodás és a talajromlás ellen is védenek, illetve többek között ételt, menedéket és faanyagot is szolgáltatnak.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon