1-HÉT

Pixabay

MAGYARORSZÁG, EURÓPA – Határszemlét tartott a magyar miniszterelnök

Orbán Viktor, magyar és Bojko Borisov bolgár kormányfő határszemlét tartottak a bolgár-török határszakaszon. „Mindenkinek meg kell értenie, hogy Európa jövője nem Brüsszelben dől el, hanem itt, ahol állunk, a bolgár-török határon. Bulgária sikeres védekezése mindannyiunk közös érdeke” - jelentette ki a magyar miniszterelnök. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Európa keveset törődik Bulgáriával, amelyet pedig meg kellene segítenie az uniónak. „Ha tudunk adni hárommilliárd eurót a törököknek, akik nem tagjai az EU-nak, akkor lehetetlen, hogy ne tudjunk adni 160 millió eurót a bolgároknak, akik meg tagjai az EU-nak” - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

 

KÖZEL-KELET – Zarándoklat Mekkában

Másfél millió zarándok vett részt a mekkai Nagymecsetben megtartott imán. A tavaly szeptemberi, számos halálos áldozatot követelő baleset azonban beárnyékolta az idei zarándoklatot. Idén a zarándokok elektronikus karperecet kaptak, ami segített az azonosításukban, e-mellett az utakat is kiszélesítették, továbbá több megfigyelő kamerát szereltek fel. A vízálló karkötők többek között figyelmeztettek az ima idejére, megmutatták, hogy merre kell fordulnia hozzá a hívőnek, és egyebek mellett fordítóprogramot is tartalmaztak azoknak, akik nem tudtak arabul. A világon egyébként 1,5 milliárd muszlim él, de a haddzsra évente csak kétmillió vízumot adnak ki a szaúdi hatóságok. A túljelentkezés miatt a szaúdi állam kvótát szab minden ország számára.

Pixabay

 

KÖZÉP-AMERIKA – Mexikó bekeményítene

Egy mexikói szenátor nemrég azt vetette fel, hogy országa akár vissza is követelhetné Texast és Kaliforniát, ha Donald Trump lesz az elnök, és felmondhatnák az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt is. Armando Rios Pitert, sok mexikóival együtt felháborította, hogy az amerikai republikánusok elnökjelöltje, miután Enrique Pena Nieto mexikói elnök meghívására a múlt héten Mexikóvárosba látogatott, hazatérvén keményhangú beszédben jelentette be, hogy ha elnök lesz, megépítteti a korábban ígért falat a két ország határán, a költségeket pedig Mexikóval fizetteti meg. „Elnökünk történelmi hibát követett el azzal, hogy egy ilyen embert meghívott az országunkba” – hangoztatta a mexikói szenátor, aki a baloldali Demokratikus Forradalom Pártja politikusa.

Pixabay 

 

EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA – Utódot keresnek Hillary Clintonnak?

Don Fowler, a Demokrata Párt Országos Bizottságának volt elnöke szerint azon nyomban egyeztetniük kellene a Demokrata Párt vezető politikusainak és Barack Obama amerikai elnöknek Hillary Clinton elnökjelölt lehetséges utódjáról. Fowler bízik Clinton felépülésében, de szerinte minden eshetőségre fel kell készülni, arra is, ha egészségi állapota miatt Hillary Clintonnak vissza kellene vonulnia. Fowler abszolút Hillary Clinton hívének számít, olyannyira, hogy már 2008-ban is az akkor még szenátor Clinton elnökjelöltségét támogatta Barack Obamával szemben. A politikus leszögezte: a Demokrata Párt hibát követne el, ha nem lenne vészforgatókönyve.

 

DÉL-AMERIKA – Új fejezetet nyitna Brazília új elnöke

Új korszakot ígért Latin-Amerika első számú gazdasága számára Michel Temer, Brazília újonnan kinevezett elnöke röviddel azt követően, hogy a szenátus megfosztotta tisztségétől Dilma Rousseff addigi brazil államfőt. „A mai nappal a következő két év és négy hónapban új korszak veszi kezdetét, amelynek célja, hogy új vágányra terelje Brazíliát” – mondta Temer beiktatását követő első beszédében. Leszögezte, elsődleges fontosságú feladatának tartja a munkahelyek teremtését, és emlékeztetett arra, hogy jelenleg 11,8 millió munkanélküli él a 200 milliós Brazíliában. Ezen felül a sürgető gazdasági intézkedések között említette az állami kiadások csökkentését, valamint a szociális és munkaügyi juttatások, egyebek mellett a nyugdíjak reformját.

Pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon