1-HÉT

MTI

NAGY-BRITANNIABoris Johnson az új brit miniszterelnök

A várakozásoknak megfelelően Boris Johnson volt brit külügyminisztert, London egykori polgármesterét választották a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjévé a távozó Theresa May miniszterelnök utódjaként. Johnson hivatali utódjával, Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszterrel versengett a pártvezetői és a miniszterelnöki posztért. A két jelölt közül a Konzervatív Párt csaknem 160 ezer tagja választotta meg az új vezetőt postai szavazással. A szavazás végeredményét a londoni Queen Elizabeth II konferenciaközpontban, a vezetőválasztás szervezéséért felelős tory frakciótestület, az 1922 Bizottság jelentette be. A testület ismertetése szerint Hunt csaknem 47 ezer, Johnson több mint 92 ezer szavazatot kapott. A részvételi arány a szavazáson 87,4 százalékos volt.

EURÓPAI UNIÓAugusztus 26-ig kell leadniuk biztosjelöltjeik nevét az EU tagállamainak

(MTI)

Augusztus 26-ig kell leadniuk az európai uniós tagországoknak azon személyek nevét, akiket az Európai Bizottságba jelölnek – közölték Brüsszelben. A tájékoztatás szerint a jelenlegi huszonnyolc tagállamból eddig tizenöt küldte el a biztosjelöltje nevét. Egyelőre nem tudni biztosan, hogy a kilépésre készülő Egyesült Királyság delegál-e majd tagot az Európai Bizottságba. A szigetország elvileg október 31-én válik ki az EU-ból, szakértők szerint azonban könnyen elképzelhető újabb halasztás, s ez esetben Londonnak teljes jogú uniós tagként járna egy biztosi pozíció a november 1-jén felálló új testületben.

GÖRÖGORSZÁGBizalmat szavazott a parlament az új kormányfőnek

(MTI)

Bizalmat szavazott a görög parlament a július 7-én megválasztott Kiriákosz Micotákisz kormányfőnek, aki kampányígéretéhez híven bejelentette az első, már idén életbe lépő adócsökkentéseket. Az új konzervatív miniszterelnök 158 szavazattal 142 ellenében kapott bizalmat a 300 tagú parlamentben, amely mintegy három órát szentelt a választások után két nappal felesküdött új kormány programjának bemutatására és vitájára. A bizalmi szavazás eredménye a várakozásoknak megfelelően alakult, miután a Micotákisz vezette Új Demokrácia (ND) pártnak éppen 158 fős abszolút többsége van az új görög törvényhozásban.

OROSZORSZÁG-KÍNAKözösen őrjáratoztak az orosz és a kínai légierő gépei

(Pixabay)

Először tartottak közös őrjáratozást az ázsiai és csendes-óceáni térségben az orosz és a kínai légierő hadászati repülőgépei - közölte az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint két orosz Tu-95msz és két kínai Hun-bk típusú stratégiai bombázó légi járőrözést hajtott végre a Japán- és a Kelet-Kínai-tenger medencéje fölött. A Yonhap hírügynökség a dél-koreai hadsereg illetékeseire hivatkozva azt írta, hogy két orosz TU-95-ös és két kínai H-6 bombázó repült be együtt, előzetes figyelmeztetés nélkül az ország úgynevezett légvédelmi azonosítási övezetébe, majd az egyik orosz gép az ország légterét is megsértette. Moszkva ezt tagadta.

MAGYARORSZÁGKisebb földrengés volt Magyarországon

(Pixabay)

Kisebb, a Richter-skála szerinti 2,1-es erősségű földrengés volt Jászberény közelében – közölte a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium szeizmológusa. Mónus Péter tájékoztatása szerint a földmozgás mintegy három kilométeres mélységben keletkezett. A rengést néhányan érzékelhették, jelentősebb károk azonban nem keletkeztek.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon