1-HÉT

MTI

OLASZORSZÁG - Kerítést építenének a szlovén határra

Feszültséget okozott Olaszország, Szlovénia és Horvátország között a határkerítés építésének kérdése, amely az illegális migráció fokozódása miatt vált vitatémává az utóbbi időszakban. Matteo Salvini olasz belügyminiszter nemrég jelezte, hogy kész egy fizikai akadályt felállítani a szlovén határon, amennyiben nem ér célt a közös határvédő akció. A két ország július elsejével indított egy járőrakciót a közös határon, amelynek célja az illegális migráció visszaszorítása.

EURÓPAI UNIÓ – Ursula von der Leyent választották az Európai Bizottság élére

(MTI)

Megválasztották Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikust az Európai Bizottság következő elnökének az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. A képviselők 383 szavazattal, 327 ellenében, és 22 tartózkodás mellett támogatták a jelölt bizottsági elnöki kinevezését. Egy szavazat érvénytelen volt. Von der Leyen csak kilenc szavazattal kapott többet a szükséges 374-nél, ami arra mutat, hogy még mindig nagy ellentábora van az Európai Parlamentben. Öt évvel ezelőtt Juncker 729 leadott szavazatból 422-őt szerzett meg, vagyis jóval nagyobb támogatást élvezett.

EURÓPA - Stoltenberg szerint Európa biztonsága forog kockán

(MTI)

Európa biztonsága forog kockán, miután Oroszország kilépett a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverek leszereléséről szóló nemzetközi megállapodásból, az INF-szerződésből - figyelmeztet Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Az INF-szerződés a norvég politikus szerint a nemzetközi fegyverzetkorlátozás egyik legjelentősebb vívmánya. A főtitkár idézi a szerződést 1987-ben aláíró Mihail Gorbacsov akkori szovjet pártfőtitkárt, aki szerint „büszkének kell lenni arra, hogy ha ezt a fácskát nevelgetjük, akkor egy nap a béke hatalmas fája terebélyesedik ki belőle”.

EGYESÜLT ÁLLAMOK - Nem tetszik az amerikai pénzügyminisztériumnak a Facebook kriptovalutája

(Pixabay)

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter aggodalmait fejezte ki a Facebook tervezett kriptovalutája, a Libra miatt. A tárcavezető hangsúlyozta, az amerikai kormányzat álláspontja szerint egy ilyen virtuális pénz alkalmas lehet az adóhivatal kijátszására vagy akár pénzmosásra is. „A pénzügyminisztérium rendkívüli módon aggódik a Libra miatt, amelyet nemcsak pénzmosásra lehetne felhasználni, hanem a terrorizmus támogatására is” - fogalmazott újságíróknak Mnuchin.

HORVÁTORSZÁG - Több mint tízezer nyaralót menekítettek ki Pag szigetről

(Pixabay)

Több mint tízezer nyaralót, főleg bulizó fiatalokat kellett a horvát hatóságoknak kimenekíteniük a dalmáciai Pag szigetről, mert tűz ütött ki ott egy felkapott szórakozóhely melletti fenyőerdőben. Senki nem sérült meg az incidensben. A Jutarnji List című horvát napilap értesülése szerint a Zrce strandon található szórakozóhely nem égett le, a tűzoltóknak sikerült időben megfékezniük a tüzet. A tűzoltók elmondták, hogy az erős szél megnehezítette az oltást, de sikerült megállítani a tűz terjedését. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi okozta az erdőtüzet.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon