1-HÉT

Pixabay

MAGYARORSZÁG - Külpolitikánk sarokköve a külhoni magyarok melletti kiállás

A magyar külpolitika egyik legfontosabb sarokköve a külhoni magyarok melletti kiállás, jogaik és érdekeik védelme, illetve képviselete – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára Budapesten. Menczer Tamás az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemének nyitórendezvényén kiemelte: meggyőződésük, hogy „mindenképpen jobb” a határon túli magyar közösségnek, ha a magyar kabinet jó viszonyt ápol a környező országok kormányaival.

EURÓPAI UNIÓKész az EU terve a megállapodás nélküli Brexit utáni pénzügyi kármentésre

(Pixabay)

Az Európai Unió Tanácsa rendkívüli intézkedéseket fogadott el az unió 2019-es költségvetésének végrehajtására és finanszírozására vonatkozóan a britek megállapodás nélküli kilépésének esetére. Erről szóló közleményükben aláhúzták, az intézkedések célja, hogy ne változzon a 2019-es uniós költségvetés finanszírozásából az unióban maradó 27 tagállamra eső rész, valamint, hogy mérsékeljék a megállapodás nélküli Brexitnek a finanszírozásra gyakorolt hatását, amely számos területet érinthet, köztük például a kutatást és a mezőgazdaságot. „Az intézkedés azt kívánja elkerülni, hogy az Egyesült Királyságban letelepedett emberek és szervezetek, valamint az uniós pénzekből részesülő egyéb kedvezményezettek kárt szenvedjenek.”

HORVÁTORSZÁG - Megszűnik a fizetőkapus rendszer

A horvát autópályákat kezelő vállalatok 2022-től átállnak az elektronikus autópálya-díjfizetési és az automatikus rendszámtábla felismerő (ALPR) rendszerre, illetve a mikrohullámú adattovábbításra (DSRC). Horvátország már évek óta tervezi, hogy változtat a fizetőkapus rendszeren, hogy gyorsabb legyen a forgalom, és megszűnjön a készpénzfizetés, amely visszaélésekre ad okot - írta a Jutarnji List című horvát napilap. Az új rendszer kiépítésének egyetlen feltétele volt, hogy a pályadíj nem lehet drágább és olcsóbb sem a mostaninál.

NÉMETORSZÁG - Új padlószőnyeget kap a Bundestag ülésterme

(Pixabay)

Több mint 20 év után új padlószőnyeget kap a német szövetségi parlament alsóháza, a Bundestag ülésterme - jelentette a német sajtó. Az ARD német közszolgálati csatorna honlapján közzétett fotón a székektől teljesen megfosztott és lecsupaszított ülésterem látható, melynek padlóját éppen csiszolják. A Bundestag vezetése elmondta, hogy nem csak a padlószőnyeg lesz új, hanem a padlóba épített berendezéseket is lecserélik. Az egész padlófelújítás 419 ezer euróba kerül a német adófizetőknek, és ennek több mint a felét teszi ki az 1540 négyzetméter padlószőnyeg, amely 244 ezer euróba kerül.

LENGYELORSZÁG - Hat atomreaktort építenek húsz év alatt

(Pixabay)

Lengyelország a 2040-es évek elejére legalább hat atomreaktort épít és áramfelhasználásának már mintegy húsz százalékát fogja atomenergiával fedezni. Piotr Naimski stratégiai energiaipari infrastruktúra fejlesztésekért felelős kormánybiztos a lengyel nemzeti rádiócsatornának adott interjúban elmondta, hogy Lengyelország az elkövetkező húsz évben hat atomreaktor blokkot tervez építeni, amelyek 6 gigawattos együttes áramtermelési kapacitásukkal az ország áramfelhasználásának mintegy húsz százalékát fedezik majd a 2040-2045-ös évekre.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek