1-HÉT

Pixabay

EURÓPAI UNIÓ - Finnország átvette az Európai Unió soros elnökségét

Július 1-től Finnország tölti be az Európai Unió soros elnökségét, az észak-európai ország Romániától vette át, majd januárban Horvátországnak adja tovább a tisztséget. Az EU-hoz közel 25 évvel ezelőtt, 1995-ben csatlakozott Finnország 1999 és 2006 után immár harmadszor látja el a félévente tagállamról tagállamra szálló tisztet. Helsinki már véglegesítette „Fenntartható Európa, fenntartható jövő” mottójú programját, amelyben a közös értékek, a jogállamiság erősítését, az éghajlatváltozás elleni küzdelem előmozdítását, a kontinens biztonságának fokozását és az EU versenyképességének növelését tűzte ki célul.

EURÓPAI UNIÓMegválasztották az Európai Parlament és az Európai Bizottság új elnökét

A várakozásoknak megfelelően az olasz szociáldemokrata David-Maria Sassolit választotta elnökévé az Európai Parlament (EP). A strasbourgi plenáris ülésen a második fordulóban érvényesen leadott 667 szavazatból Sassoli 345-öt kapott. Megválasztásához abszolút többségre, vagyis legalább 334 voksra volt szükség. A megbízatás két és fél évre szól. Sassoli után bizonyosan egy európai néppárti képviselő tölti majd be az elnöki tisztséget, minthogy erről állapodtak meg előző nap a tagállami vezetők az elfogadott tisztújítási csomag keretében. A héten az Európai Bizottság új elnökének nevére is fény derült, aki nem más lett mint, Ursula von der Leyen német védelmi miniszter.

SZLOVÉNIA - Szobrot kap Melania Trump

(MTI)

Életnagyságú fa szobrot állítanak Melania Trumpnak a szülővárosához közeli egyik dombon. A szobrot Brad Downey amerikai művész álmodta meg, aki azután kutatott, hogy a szlovének hogyan élik meg Melania sikereit - számolt be róla a helyi sajtó. Konkrét válaszok hiányában Downey visszatért Kentuckyba és egy szlovén szobrásztól rendelte meg a first ladyt ábrázoló alkotást, amelyet a helyi művész motorfűrésszel dolgozott ki és Melania 2019-nek nevezett el.

EGYESÜLT ÁLLAMOK - Idegméreggel fertőzött csomagot küldtek Facebook-központjába

(Pixabay)

A kaliforniai Menlo Park városkában lévő Facebook-központ postázójába gyanús csomag érkezett, és miután a tűzoltóságtól kihívott szakemberek megvizsgálták, kiderült, hogy veszélyes idegméreggel, szarinnal fertőzött. A postázók négy helyiségét - amelyek a Facebook-központtól különálló épületben kaptak helyet - rövid időre kiürítették, lezárták, és megvizsgálták azokat, akik valamilyen módon kapcsolatba kerültek a csomaggal. „Közülük senkinek nincsenek mérgezési tünetei” - nyilatkozott az újságíróknak Jon Johnson, a helyi tűzoltóság vezetője.

INDIA - Leállt az élet Mumbaiban a heves monszuneső miatt

(Pixabay)

Legalább 15 ember meghalt, 66 megsérült az indiai Mumbaiban, amikor a heves monszuneső miatt rájuk omlott egy fal. Mumbaiban több napon keresztül szakadt az eső, helyenként 24 óra alatt 300 milliméternyi esett. A nyomornegyedben, ahol a tragédia történt, a vízelvezető csatornákat a felgyülemlett szemét tömíti el. A város más részein hárman haltak meg az esőzés következtében. Több ezren vesztegeltek a pályaudvarokon, mert a víz elöntötte a vasúti síneket, akadozott a forgalom is. A helyi meteorológiai szolgálat jelentése szerint még napokig eltarthat a rendkívül esős időjárás.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon