1-HÉT

Pixabay

EURÓPAI UNIÓ - Az Európai Bizottság szerint nem létezik keleti és nyugati élelmiszer-minőség

Nincs bizonyíték arra, hogy kelet-nyugati megosztottság alakult volna ki az élelmiszeripari termékek minőségében, az eltérő összetételű, de azonos vagy hasonló csomagolású áruk előfordulása nem mutat egyértelmű területi mintázatot - írta jelentésében az Európai Bizottság. A brüsszeli testület közel 1400 terméket vizsgált 19 európai uniós tagországban, de a forgalmazott élelmiszeripari áruk rendkívüli sokszínűsége miatt a minta nem volt reprezentatív. Az áruk mintegy 23 százalékának a csomagolása és az összetétele is azonos volt, míg 27 százalék esetén a különböző összetételt feltüntették a csomagoláson.

EURÓPAI UNIÓ – VIETNÁM - Szabadkereskedelem jön létre az Európai Unió és Vietnám között

(Pixabay)

Hamarosan aláírják az Európai Unió és Vietnam közötti szabadkereskedelmi és beruházásvédelmi egyezményt – jelentették be Brüsszelben. Az egyezmény a kétoldalú árukereskedelem vámterheinek csaknem teljes, progresszív módon történő lebontásával jár majd. Az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács a napokban jóváhagyta a dokumentum aláírását, amelyre Hanoiban kerül majd sor, az EU részéről Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos, illetve Stefan-Radu Oprea, a tanács soros elnökségét betöltő Románia illetékes minisztere lesz jelen. 

OROSZORSZÁG - Oroszország újra szavazhat az Európa Tanácsban

(Pixabay)

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) határozatot fogadott el arról, hogy Oroszország visszakapja öt éve megvont szavazati jogát a testületben. Az órákig tartó heves vitákat követően megszületett döntés megteremtette alapját annak, hogy Oroszország a 47 tagállamot számláló páneurópai szervezet tagja maradhasson. A határozatot, amely gyakorlatilag feloldja az orosz delegáció ellen 2014-ben hozott szankciókat, 118 szavazattal fogadták el 62 ellenében és tíz képviselő tartózkodása mellett a közgyűlésben. A rendelkezés értelmében a PACE 18 orosz tagja visszakapja szavazati jogát, még épp időben az Európa Tanács új főtitkárának megválasztása előtt.

EGYESÜLT ÁLLAMOK - Kibertámadás érte a NASA-t 

Az amerikai űrkutatási ügynökség megerősítette, hogy hekkerek törtek be számítógépes rendszereikbe. A támadás egy engedély nélkül a NASA belső hálózatára csatlakoztatott Raspberry Pi mikroszámítógépről indult ki, a Jet Propulsion Laboratoryból (JPL). Ezt a kiskaput kihasználva a hekkerek egészen mélyen képesek voltak behatolni más NASA-alrendszerek be is. Többek között hozzáférhettek a Deep Space Network nevű rádióteleszkóp-hálózat adataihoz, illetve számos más JPL-állományhoz is.

ARAB VILÁG - Átalakulóban az arab világ?

A BBC 10 arab országban és a palesztin területeken élő mintegy 25 000 ember részvételével készített felmérést 2018 vége és 2019 tavasza között. A mélyreható és igen alapos kutatás például kimutatta, hogy egyre kevesebb arab vallja magát vallásosnak – és ez csak a jéghegy csúcsa. 2013 óta 8-ról 13 százalékra ugrott azoknak a száma a régióban, akik azt mondják magukról, hogy nem vallásosak. A növekedés a 30 alattiak körében a legnagyobb, akiknek 18 százaléka vallja magát nem vallásosnak. Számuk csak Jemenben esett, mindenhol másutt növekedett.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon