1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG - Sikeres volt a Hableány hajóroncsának kiemelése

Órákon át tartó műveletet követően június 11-én a felszínre került a május 29-én elsüllyedt Hableány roncsa. A hajóroncsot a csepeli szabadkikötőbe szállították, ahol hajózási, nautikai és műszaki szakértők segítségével végezték el a szükséges munkálatokat. A rendőrség már napokkal korábban kialakította a helyszínt Csepelen, hogy készen álljon a hajóroncs fogadására. A kiemelési művelet során négy holttestet találtak, egyikük a hajó magyar kapitánya, egy másik pedig az egyetlen gyermek utas. Négy utast továbbra is eltűntként keresnek.

NAGY-BRITANNIA - Kemény szavakkal indította választási kampányát Jeremy Hunt

(MTI)

A brit külügyminiszter szerint a konzervatív párti kormány, sőt talán a párt megsemmisülését is okozhatja, ha nem sikerül kiléptetni az Egyesült Királyságot az Európai Unióból. Jeremy Hunt, aki indul a Konzervatív Párt és a kormány éléről távozó Theresa May miniszterelnök tisztségéért, kampányát elindító beszédében kijelentette: az a tory vezető, aki teljesíti a brit EU-tagság megszűnéséről hozott, három évvel ezelőtti népszavazási döntést, megnyeri a Konzervatív Párt számára a következő parlamenti választást. „Nincs azonban olyan konzervatív miniszterelnök, aki Brexit nélkül választást tudna nyerni” – tette hozzá.

EGYESÜLT ÁLLAMOK - FRANCIAORSZÁG - Az amerikai-francia barátság „jelképe”

(MTI)

Kipusztult a fa, amit Trump és Macron közösen ültettek a barátságuk jeleként. Macron 2018 áprilisában látogatott el a Fehér Házba Trump meghívására: ekkor ültették el a francia államfő Észak-Franciarországból hozott tölgyfáját is, ami úgy tűnik, sajnos nem bírta sokáig a Fehér Ház kertjében. Emmanuel Macron a fát egyfajta gesztusnak szánta, Észak-Franciaországban ugyanis 2000 amerikai tengerészgyalogos veszett oda az első világháborúban. Az államfő az ajándékkal kettejük barátságának szeretett volna „gyökeret ereszteni” a Fehér Ház kertjében.

MALI - Népirtás történt az országban

(MTI)

Csaknem 100 embert öltek meg fegyveresek a Mali középső részében fekvő, dogon kisebbségiek lakta Sobane-Kou faluban.A hírt egy helyi képviselő és egy biztonsági illetékes közölték a médiával.  „Eddig 95 meggyilkolt polgári személyt találtunk, a holttesteket elégették” – mondta nevének elhallgatását kérve a Koundou körzetbeli helyi képviselő. A mintegy 300 lakosú dogon falut gyakorlatilag földig lerombolták –  mondta egy mali biztonsági illetékes, aki megerősítette, hogy eddig 95 meggyilkolt emberről tudnak.

INDONÉZIA - 400 év után tört ki a Sinabung vulkán

Körülbelül 400 évig volt inaktív a Sinabung vulkán egészen 2010-ig, amikor is működésbe lépett, majd 2014-ben újra kitört. A múlt héten azonban ismét aktivitást mutatott, hatalmas füstoszlop tört fel a Sinabung kürtőjéből. A 2475 méter magas Sinabung vulkánból 16 km magas füstfelhő tört fel. A szakemberek felhívták a lakosság figyelmét, hogy ha nem tudnak otthon maradni, akkor az utcára kilépve viseljenek maszkot.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon