1-HÉT

MTI

FRANCIAORSZÁG - Macron még saját hazájában sem tényező

Csúfos kudarcként értelmezhető, hogy a magát Európa vezetőjének képzelő Emmanuel Macron még a saját hazájában sem képes szignifikáns támogatói bázisra szert tenni. Sőt, a bevándorláspárti politikus pártja, a Köztársaság Lendületben (LREM) a szavazatok alig 22 százalékát tudta begyűjteni a franciaországi EP-választáson, ezzel a második helyen végzett a Marine Le Pen vezette bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés (RN) mögött. „Egyértelmű, hogy Macron megbukott. Le kellene mondania, de nincs hozzá bátorsága” – hangoztatta a politikus asszony. 

FRANCIAORSZÁG - Vörös Dani hozta formáját, most éppen élő adásban tombolt

(MTI)

Daniel Cohn-Bendit a tévé nyilvánossága előtt példátlan agresszivitással megtámadta Gilbert Collard-t, Marine Le Pen európai választásokon győztes pártjának, a Nemzeti Tömörülésnek az egyik fontos képviselőjét. Legalább ennyire érdekes, hogy a vezető francia kereskedelmi televízió, a TF1 mennyire nem biztosított egyenlő feltételeket a nemzeti jobboldal képviselőjének, és nyíltan a Macron-közeli Cohn-Benditet támogatta.

NAGY-BRITANNIA - „A Brexit az utódomra marad”

(MTI)

Theresa May brit miniszterelnök Brüsszelben, az informális európai uniós csúcstalálkozóra érkezve sajnálatosnak nevezte, hogy minden erőfeszítése ellenére sem sikerült eredménnyel zárnia az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnésére szolgáló tárgyalásokat. „A Brexit végül az utódomra marad” - összegzett keserűen. A múlt heti európai parlamenti választások értékelésére tartott találkozó előtt May hangsúlyozta, meg kell találniuk a módját annak, hogy minden fél határozott véleményét meghallgatva többséget kapjanak a brit parlamentben – ehhez azonban  kompromisszumra lesz szükség.

AUSZTRIA - Hivatalosan felmentette hivatalából a kormányt az osztrák államfő

Hivatalosan is felmentette hivatalából a kormányt Alexander van der Bellen osztrák államfő, egy nappal azután, hogy a parlament megvonta a bizalmat Sebastian Kurz kancellár kormányától. Az ügyvivő kormány tagjait várhatóan a jövő héten nevezik ki. Az ügyvivő kormány előreláthatólag szeptemberig, az előrehozott választásokig marad hivatalban. Az ügyvivő kormány kinevezéséig a kancellári feladatokat átmenetileg Hartwig Löger kancellárhelyettes, pénzügyminiszter látja el.

JAPÁN - Tomboló hőség szedi áldozatait

(MTI)

A japán katasztrófavédelem és a mentők feladatait is ellátó tűzoltóság legfrissebb adatai szerint a hőguta miatt 2053-an kerültek kórházba és négyen meghaltak. A héten a legmagasabb hőmérsékletet az ország északi részén fekvő Hokkaidó szigetén mérték, ahol helyenként 40 fokot mutatott a hőmérő. Ez májusban rekordnak számít. Tavaly nyáron 140 ember halt meg a rendkívüli hőség miatt, tízezrek kerültek kórházba. A hatóságok felszólították az embereket, hogy fogyasszanak sok folyadékot, hordjanak fejfedőt, igyekezzenek minél kevesebb időt tölteni a napon.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon