1-HÉT

Pixabay

SZLOVÉNIA - Titkos ügynökök kerestetnek

A szlovén hírszerző és nemzetbiztonsági ügynökség (SOVA) történetében először nyilvános pályázat útján keres titkos ügynököket - jelentette a helyi sajtó. A SOVA az álláshirdetést több újságban és az interneten is közzétette. Az ügynökség hét üres álláshelyre keres beosztottakat: elemzőket, technikai és jogi személyzetet, valamint két „titkos együttműködéssel történő adatszerző” tevékenyégre is hirdetett meg állást. A felhívásban olyan dinamikus és motivált embereket keresnek, akik érdeklődnek a hírszerzés és a nemzetbiztonság iránt. „Olyan alkalmazottakat keresünk, akiket motivál az ilyen munka által jelentett kihívás és hajlandóak alkalmazkodni annak különleges jellegéhez” - írták.

EURÓPAI UNIÓ - Tűzoltó légiflottát hoznak létre

(Pixabay)

A közelgő nyár erdőtüzeinek kockázataira való felkészülés jegyében az Európai Bizottság létrehozta az Európai Unió tűzoltó légi járművekből álló első flottáját - közölte Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos. Tájékoztatása szerint a kezdeti átmeneti időszakban hét tűzoltó repülőgép és hat helikopter alkotja majd az uniós flottát, amelyeket a részt vevő országokkal együttműködve a következő hetekben további eszközök követhetnek. Mint elmondta, olyan öt uniós tagállam bocsátotta repülőgépeit és helikoptereit a 2019-es átmeneti flotta rendelkezésére, amelyekben gyakran fordultak elő erdőtüzek az elmúlt években.  

CSIKSOMLYÓ - Elkészült Ferenc pápa csíksomlyói miseruhája

Elkészült Ferenc pápa csíksomlyói miseruhája, amelyen egyebek mellett a helyi Mária kegyszobor látható - adta hírül a Romkat.ro erdélyi katolikus hírportál. Az erdélyi római katolikus egyház hivatalos hírportálja szerint vasárnap varrták az utolsó öltéseket a miseruhán, amely Sabau Trifu Cristina szatmárnémeti tervező munkája. Az egyházművész elmondta, hogy a ruha hátoldalán található a romániai pápalátogatás logója a Járjunk együtt...! magyar nyelvű mottóval, elöl pedig a csíksomlyói kegyszobor és a kegytemplom látható.

FINNORSZÁG - Oktatással harcolnak az álhírek ellen

(Pixabay)

Finnország oktatással harcol az álhírek terjedése ellen: a helsinki kormány 2014-ben indított kezdeményezésének célja, hogy a lakosokat, diákokat, újságírókat és politikusokat megtanítsa kiszűrni a hamis információkat - számolt be honlapján a CNN amerikai hírcsatorna. A kezdeményezés két évvel azelőtt indult, hogy Oroszország megpróbálta befolyásolni az amerikai elnökválasztást. Az oktatás csak egyik szegmense a kormány szektorokon átívelő, átfogó megközelítésének, amellyel igyekszik felkészíteni állampolgárait napjaink és a jövő összetett digitális világára. Finnország 1309 kilométeres határon osztozik Oroszországgal, és történelmének köszönhetően tudja, mire számíthat, ha elmulaszt óvintézkedéseket tenni.

VILÁG - A fák is harcolnak a klímaváltozás ellen

(Pixabay)

A National Geographic egy új tanulmányra hivatkozva arról számolt be, hogy a növények sokkal több szén-dioxidot vonnak el a légkörből a fotoszintézis segítségével, mint korábban. Mindez globálisan csaknem 30 százalékkal kevesebb káros anyagot jelent, ám kérdéses, hogy ekkora terhelés mellett a növények meddig képesek a folyamatot fenntartani. Az adatok egyben azt sugallják: a fák, a fű, a növények mind megérezték a klímaváltozást, és erejükön felül igyekeznek cselekedni.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon