1-HÉT

Pixabay

MAGYARORSZÁG – Új otthont talált a Márton Áron Szakkollégium

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem részeként fog működni a jövőben a Márton Áron Szakkollégium. A szakkollégium a Balassi Intézet megszűnése után talál új otthont. A Kárpát-medence szerte ismert kollégium a jövőben még magasabb színvonalon kívánja ellátni a külhoni magyar hallgatók és a minőségi magyar felsőoktatás kialakítása érdekében végzett tevékenységét. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem fontosnak tartja, hogy a szervezeti egységeibe történő integráció minél hamarabb, zökkenőmentesen megtörténjen. Az egyetem vezetése ezen kívül a hallgatók és a dolgozók biztonságát, életkörülményeinek javítását is szem előtt tartja. Ennek érdekében haladéktalanul elkezdődnek a szükséges átalakítások.

 

EURÓPA – Egyre több kiskorú menekült érkezik

Az elmúlt három hónapban megduplázódott a kísérő nélkül érkező kiskorúak száma az észak-franciaországi Calais melletti menekülttáborokban, ahonnan reményeik szerint átkelhetnek Angliába. Augusztus végéig a Calais közeli táborokba csaknem 900, kísérő nélküli kiskorú menekült érkezett, akik közül a legfiatalabb mindössze tízéves. A főként Szudánból, Afganisztánból, Eritreából és Etiópiából érkező kísérő nélküli kiskorúak a calais-i bevándorlók tíz százalékát képezik. A France terre d,asile elnevezésű francia menedékjogi szervezet szerint sürgősen megfelelő megoldást kell találni az ügyben. Egyrészt biztosítani kellene a családegyesítést azon kiskorúak számára, akiknek rokonaik vannak az Egyesült Királyságban. Másrészt azokat a fiatalokat, akik Franciaországban kívánnak maradni, kiemelt gyermekjogi védelemben kell részesíteni - áll a menedékjogi szervezet közleményében.

 

EURÓPA – Pánikot okozott a burkini a horvát tengerparton

Pánik tört ki egy spliti strandon, miután két burkiniben fürdőző nőhöz férjeik is csatlakoztak, akik nagy fekete táskákkal érkeztek a tengerpartra, és törölközők helyett sporthorgászatra alkalmas szigonypuskákat vettek elő. A két férfi a szigonypuskákkal a tenger felé indult, amikor többen is úgy döntöttek, hogy összepakolnak és elhagyják a strandot, sokan gyermekeikkel a karjukban siettek el a helyszínről. Szemtanúk szerint eluralkodott a pánik a fürdőzök között, és tapintható volt a feszültség. Az eset egy szállodalánc strandfürdőjén történt. Az eseményről a hotel személyzetét is értesítették a vendégek, akik közölték az arab származású turistákkal, hogy Horvátországban május 1-jétől október 1-ig tilos a halászat a rendezett strandok és a kikötők közelében. A férfiak ezután kijöttek a vízből, törölközőbe csomagolták puskáikat, majd visszamentek a szállodába.

Pixabay

 

EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA – A Kennedy gyilkosság titkai

Egy haldokló idős ember azt mesélte el az ismert hollywoodi filmrendezőnek, Oliver Stone-nak, hogy az, aki megölte Kennedy elnököt egy belsős, avagy egy testőr volt. A Ron kódnévre hallgató ismeretlen egy sor rejtélyes levelet küldött már a filmrendezőnek, mire végre létrejött a találkozó. Stone elmondása szerint rendkívül szkeptikus volt az elején az állításokkal kapcsolatban, hiszen az ominózus merénylet körül rengeteg összeesküvés elmélet kering. Az Oscar-díjas forgatókönyvíró és rendező úgy döntött, hogy először Matt Zoller Seitznek, a róla készült könyv írójának fedi fel a forrása vallomásait. A könyvben Stone azt írta Ronról, hogy „nem volt hátsó szándéka”. „Nagyon logikus volt az a forgatókönyv, amit felvázolt. Ha én követtem volna el, én is így tettem volna. Megölöd az elnököt, van fedősztorid biztonsági őrként. Logikusnak tűnik, hogy az orvlövész az elnök belső köréből kerüljön ki” - hangoztatta a rendező.

Pixabay

 

DÉL-AMERIKA – A csőd szélére sodródott Rió

Rossz hírek érkeztek az olimpiát követően Rio de Janeiro-ból. A Standard & Poor’s hitelminősítő cég ugyanis három fokozattal rontotta le Rio de Janeiro szövetségi állam adósbesorolását. Amennyiben nem következik be jelentősen kedvező változás Rióban, akkor elkerülhetetlen a csőd vagy valamilyen válságintézkedés. Rio állam problémái egyébként még a nyersanyagpiaci robbanás idejéből fakadnak, amikor bőségesen részesült a Petróleo Brasiliero állami olajvállalat royalty befizetéseiből. Erre alapozva 2009 és 2015 között rengeteg közalkalmazottat vettek fel, az átlagfizetésük több mint duplájára nőtt, emellett az állam magára vállalt egyes, az olimpiához köthető beruházásokat is, mint például egy 3 milliárd dollárba kerülő metróvonal. Az olajárak összeomlásával azonban egész Brazíliában beköszöntött a recesszió, Rio adóbevételei is súlyosan visszaestek, ezáltal az állam csőd közelbe került.

Pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon