1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG - A magyar állam megvásárolta Renoir Fekvő női akt című festményét

Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében adták át az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központnak a Liget Budapest projekt keretében elkészült épületét, ahol a miniszterelnök bejelentette: a Szépművészeti Múzeum számára a magyar állam megvásárolta Renoir Fekvő női akt című festményét. Renoir 12,3 millió dollárért (3,5 milliárd forint) megvásárolt mesterművét május 24-től kamarakiállításon láthatja a Szépművészeti Múzeum közönsége. „Egy nép és egy civilizáció identitása leginkább a kultúrában tükröződik és összpontosul” - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az átadás helyszínén.

UKRAJNA - Aláírta a sokat vitatott ukrán nyelvtörvényt a házelnök

(Pixabay)

Aláírta a kisebbségek által bírált ukrán nyelvtörvényt Andrij Parubij házelnök azután, hogy a parlament elvetette mind a négy előterjesztést, amely a jogszabály visszavonására irányult. Az ukrán mint államnyelv működéséről szóló törvényt a parlament április 25-én fogadta el. A jogszabállyal szemben hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. A törvény ugyanis a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást, bírságot, a nemzeti szimbólumok meggyalázása esetén akár börtönbüntetést is kilátásba helyez.

ALBÁNIA - Ostrom Tiranában

(Pixabay)

Megostromolták a miniszterelnöki hivatal épületét a szocialista kormányfő lemondását követelő tüntetők Albániában. A baloldali politikust maffiakapcsolatokkal és korrupcióval vádolja a jobbközép ellenzéki párt. Az Európai Unió egyelőre Edi Rama miniszterelnököt tartja az ország törvényes vezetőjének. A politikus pártját a tavalyi kampányban Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa is támogatta.

CSEHORSZÁG - 2025-ben kezdik el a nagysebességű vasúti hálózat kiépítését

(Pixabay)

Csehország 2025-ben kezdi el a nagysebességű vasúti hálózatának kiépítését a francia TGV társaság szabályai és normái szerint - jelentette be Vladimír Kremlík közlekedési miniszter, miután látogatást tett a cseh vasútvonalak kezelőségének (SZDC) prágai központjában. Prága és Párizs április közepén emlékeztetőt írtak alá az együttműködésről. Az SZDC és francia partnere, a SNCF tavaly szeptember óta tárgyaltak a francia szabályok átadásáról. A csehek ezért 11 millió koronát fognak kifizetni a franciáknak.

BELGIUM - 200 millió euróra büntettek egy belga sörgyártót

Az Európai Unió (EU) trösztellenes szabályainak megszegése miatt 200,5 millió euróra büntette a belgiumi székhelyű AB InBev söripari konszernre, mivel az az EU szerint visszaélve pozíciójával befolyásolta és korlátozta a határokon átnyúló sörértékesítést - közölte az Európai Bizottság. Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos tájékoztatása szerint a leuveni központú sörgyártó az egyik legkedveltebb, Jupiler márkáját a megnövekedett verseny miatt a belgiuminál alacsonyabb áron értékesítette a szomszédos hollandiai szupermarketek és nagykereskedők számára.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon