1-HÉT

EURÓPAI UNIÓ - Čaputová lett az év európai személyisége

Idén is átadták Brüsszelben a European Leadership Awardsot az unió legkiemelkedőbb vállalkozóinak, politikusainak és aktivistáinak. Az év európai vezetője Jean-Claude Juncker lett, az öttagú zsűri ugyanakkor Szlovákia új köztársasági elnökét, Zuzana Čaputovát és egy svájci tengertisztító csapatot is kitüntetett. Čaputová az év európai személyisége díjat kapta: kiemelték Szlovákia első női köztársasági elnökének korrupcióellenes tevékenységét, illetve a 2017-ben alapított Progresszív Szlovákia nevű szervezetben való aktivitását.

EURÓPAI UNIÓ – Nagy-Britanniában is lesz EP-választás

(Pixabay)

Mivel nincs idő a Brexit kivitelezésére a választásokig, Nagy-Britanniában is megtartják az Európai Parlamenti választásokat, jelentette be David Lidington, a brit kabinetiroda vezetője. A brit kormány kabinetirodája vezetője, David Lidington szerint most már elkerülhetetlen Nagy-Britannia részvétele a hónap végén esedékes európai parlamenti választásokon, mivel nincs elég idő a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás ratifikálására az EP-választásokig.

BULGÁRIA - Élesen bírálta a pápa látogatását a plovdivi metropolita

(Pixabay)

Élesen bírálta Ferenc pápa bulgáriai látogatását Nyikolaj plovdivi metropolita. Nyikolaj metropolita a bolgár ortodox egyház köreiben is vitatott személyiségnek számít korábbi hasonló kijelentései miatt. Az ortodox pap Szent György vértanú ünnepnapján beszélt erről egy misén. Azt fejtegette: a katolikus egyházfő szófiai látogatása szerinte „politikai aktus” volt, amelynek célja, hogy „az egyházakat Róma köré gyűjtsék, hogy ha eljön az antikrisztus, a pápa találkozhasson vele”.

EURÓPA – Újra terjed a kanyaró Európában

(Pixabay)

Az év első két hónapjában 34 300 megbetegedést regisztráltak, amelyből 13 eset végződött halállal. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összesen 42 európai országban regisztrált kanyarós eseteket, és azok többsége, több mint 25 ezer megbetegedés Ukrajnában volt. A WHO külön felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány továbbterjedése esetén a vírus megfertőzheti a veszélyeztetett embereket, és éppen ezért a szervezet sürgette a gyerekek, a serdülők és a felnőttek mielőbbi beoltását. A vírus a be nem oltott kisgyermekekre és a várandós nőkre jelenti a legnagyobb veszélyt: akár vakságot, süketséget vagy agykárosodást is okozhat.

VILÁG – Egymillió faj is kipusztulhat

(Pixabay)

A Biodiverzitás és Ökoszisztéma-szolgáltatások védelmével foglalkozó Kormányközi Platform globális felmérések alapján készült ENSZ-jelentés riasztó képet fest az élővilág állapotáról és a 2005 óta eltelt időszak pusztításairól. Arra figyelmeztet, hogy egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kipusztulás közvetlen veszélye, sokkal többet, mint valaha az emberiség történelmében. A 150 ismert tudós és 50 ország részvételével készített jelentés arra is rámutat, a biológiai sokféleség védelméről szóló egyezmény által elfogadott tervben szereplő, 2020ig elérendő célok nagy része nem fog teljesülni. Az 1800 oldalas dokumentum az elmúlt öt évtized változásait értékeli, átfogó képet nyújtva a gazdasági fejlődés irányairól és a természetre gyakorolt hatásukról.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon