1-HÉT

Pixabay

MAGYARORSZÁG - 9 párt lesz az EP-íveken

Kisorsolta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), hogy a május 26-i európai parlamenti választáson a pártok listái milyen sorrendben szerepeljenek a szavazólapon. Az NVB 11 lista sorrendjét állapította meg, legfeljebb ennyi lista szerepel majd a szavazólapon.  Elképzelhető azonban, hogy a listák száma végül ennél kevesebb lesz, ha az ajánlások ellenőrzésénél kiderül, hogy valamelyik pártnak - amely a határidő utolsó napján jelentette be listáját - nincs meg a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlása.

A listák a következő sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon:

1. MSZP-Párbeszéd

2. Magyar Kétfarkú Kutya Párt

3. Jobbik Magyarországért Mozgalom

4. Fidesz-KDNP

5. Momentum Mozgalom

6. Demokratikus Koalíció

7. Mi Hazánk Mozgalom

8. Magyar Munkáspárt

9. Lehet Más a Politika

UKRAJNA – A parlamenti frakciók elmondták, hogy mit várnak Zelenszkijtől

(MTI)

Az ukrán parlament plenáris ülésén különböző frakciók képviselői mondták el, milyen intézkedéseket várnak Volodimir Zelenszkijtől azután, hogy átveszi az államfői tisztséget. Makszim Burbak, a kormánykoalíció kisebbi pártja, az Arszenyij Jacenyuk volt kormányfő vezette Népi Front képviselője szerint az április 21-én megválasztott új államfő elsődleges feladta, hogy visszaszerezze Ukrajna megszállt területeit és megvédje az országot az orosz agressziótól. Megjegyezte hogy az elmúlt öt év alatt Ukrajna vízummentességet kapott az Európai Uniótól, energetikai szempontból függetlenné vált, elérte, hogy Oroszországgal szemben nemzetközi szankciókat vezessenek be, javította hadserege finanszírozását. Hangsúlyozta, hogy ezeket az eredményeket meg kell őrizni.

SRÍ LANKA - Újabb merényletektől tartanak

(MTI)

A Srí Lanka-i kormányfő arra figyelmeztet, hogy a több mint 320 halálos áldozatot követelő terrortámadásokban közreműködő szélsőségesek közül többen továbbra is szökésben vannak. Ranil Vikremeszinghe közölte: a húsvéti pokolgépes merényletsorozat elkövetőinek azonosításában a hatóságok haladást értek el, és bizonyítékot találtak arra, hogy a merényleteknek külföldi szálaik is vannak.

ROMÁNIA-ERDÉLY – Havazott Hargita megye hegyvidékén

(MTI)

A hét elején mind a Madarasi Hargitán, mind pedig Hargitafürdőn elérte a tíz centimétert a friss hóréteg vastagsága. A Bucsin tetőn áthaladó 13B országutat és a Gyilkos-tó felé vezető 12C országutat is szórniuk kellett az útfenntartóknak a hólerakodások miatt. A román meteorológiai szolgálat adatai szerint csaknem az egész Székelyföldön az időszaknak megfelelőnél alacsonyabb hőmérsékleti adatokat mértek. Csíkszeredában három, Gyergyóalfaluban öt, Székelyudvarhelyen, Kézdivásárhelyen és Baróton hat, Sepsiszentgyörgyön nyolc fokot mértek.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon