1-HÉT

MTI

FRANCIAORSZÁG - A Notre-Dame a tűzvész után

Közel volt a tragédiához, de sikerült megmenteni a 850 éves Notre-Dame székesegyházat. A tetőszerkezet teljesen leégett, de a katedrális szerkezetét és tornyait sikerült megmenteni a teljes pusztulástól. Az épület huszártornya összeomlott, a teljes tetőszerkezet odaveszett. Emellett az épületben tárolt, felbecsülhetetlen értékű műkincseket is sikerült megőrizni az utókor számára.

IZRAELTűz volt az al-Aksza mecsetben is

(Pixabay)

Néhány órával a Notre-Dame után gyulladt ki az al-Aksza mecset. A hely a júdaizmusban is kiemelt fontossággal bír, itt állt a második jeruzsálemi templom. A tűz a Templomhegy délkeleti sarkán keletkezett, a Salamon istállóiként, arab nevén Marvání imaházként is ismert részen, néhány órával az után, hogy Párizsban lángra kapott a francia főváros híres katedrálisa, a Notre-Dame.

NAGY-BRITANNIA - Lelepleződött a Stonehenge titka?

(Pixabay)

Végre lelepleződött Stonehenge titka, kiderült, kik hozták létre ezt a monumentális őskori építményt. Az embereket régóta foglalkoztatja a Stonehenge titka, számtalan teória kering az építményről, arról, mire is szolgálhatott, illetve ki vagy kik építhették annak idején. Egy most megjelent tanulmány szerint azok ősei építették a Stonehenge-t, akik átutaztak a mediterrán térségen, mielőtt rábukkantak volna Nagy-Britannia területére.

MEXIKÓ45 holttest került elő

(Pixabay)

Legalább negyvenöt holttestet találtak titkos sírokban a mexikói Sonora és Jalisco államban – erősítették meg helyi tisztviselők. Az egyik sírban 30 embert temettek el az észak-mexikói Sonora államban lévő Cajame város közelében. A sírt szombaton a Guerreras Buscadores (Harcos Keresők) nevű, eltűnt hozzátartozók keresésére szakosodott önkéntes csoport tárta fel. Az ilyen titkos sírokba a kábítószerbandák rejtik el általában kivégzett vagy elrabolt áldozataikat. Az önkéntes kutatók többnyire helyiektől szerzett értesülések alapján indulnak egy területre, ahol a talajt botokkal szurkálva igyekeznek felderíteni a sírokat.

MAGYARORSZÁG-SPANYOLORSZÁGFutballakadémiát indít Budapesten az FC Barcelona

(Pixabay)

A világ egyik legnagyobb klubjának felügyeletével működő egyesületnél a 4 és 14 év közötti gyerekeket képzik majd egész évben. A megállapodást, melyet múlt héten Pau Vilanova, az FC Barcelona elnökségi tagja jelentett be a Kocsis Sándor születésének 90. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a katalán fővárosban,  négyéves előkészítő munka előzte meg. „A magyar futballnak komoly hagyománya van, és a Barcelona filozófiája, játékstílusa illeszthető a legjobban ebbe a közegbe. Kubala, Kocsics és Czibor révén a magyarok a szívükben vannak, nagyon örültek neki, hogy Közép-Európában elindíthatnak egy ilyen akadémiát, értéket teremthetnek” – jelentette ki Farkas Balázs Barca Academy Hungary vezérigazgatója.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon