1-HÉT

Pixabay

MAGYARORSZÁG –KÍNA - A Budapest-Belgrád vasútfejlesztésről tárgyalt a két ország

A Budapest-Belgrád vasútfejlesztésről tárgyalt Varga Mihály Pekingben. A Kínai Eximbankkal folytatott megbeszélésen a pénzügyminiszter elmondta, Magyarország elkötelezett a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésének mielőbbi megvalósítása mellett - közölte a Pénzügyminisztérium. A tárca közleménye szerint Varga Mihály a tárgyaláson kiemelte: Magyarország aktív résztvevője az Egy övezet, egy út kezdeményezésnek, az új vasútvonallal pedig központi szerepet tölthet be az Új Selyemút nyugati végén.

KÖZÉP-KELET EURÓPAA V4-lakosok több mint 70 százaléka előnyösnek tartja a NATO-tagságot

(Pixabay)

A visegrádi négyek (V4) szavazókorú lakosainak átlagosan 71 százaléka, Magyarországon a választópolgárok kétharmada előnyösnek tartja országa NATO-tagságát – derül ki a Nézőpont Intézet által 12 közép-európai országban, illetve régióban készített közvélemény-kutatásból. A NATO fennállásának 70. évfordulóján és a közép-európaiak elsőkörös csatlakozásának 20. évfordulóján fontos tanulságként értékelve azt írták: a Nézőpont Intézet felmérése szerint a NATO imázsa és támogatottsága „kifejezetten kedvező” Közép-Európában.

OROSZORSZÁG - Új katonai bázis a sarkvidéken

Oroszország sarkvidéki uralomra tör. Moszkva új katonai bázisokat épít, valamint a már meglévőket felújítja. Nukleáris jégtörőkkel szélesíti az északi kereskedelmi útvonalakat. A CNN az orosz hadsereggel utazott a térségbe, hogy megnézze az északi-sarkvidéken található 75-ik katonai bázist. Az oroszok óriási erőfeszítéseket tesznek a sarkvidéki katonai infrastruktúra fejlesztésére. Számos eszközük már teljesen működőképes. A 75. számú katonai bázison az orosz hadsereg már telepítette a sarkvidéki védelmi rakétákat és speciális jégtörő hajózási rendszereket épített a hidegben.

EURÓPAI UNIÓHatározottabb lépések az online terrorista tartalmak ellen

(Pixabay)

Megszavazta az online terrorpropaganda hatékonyabb eltávolítását célzó javaslatot az Európai Parlament illetékes bizottsága, amelynek értelmében az érintett vállalatoknak a hatósági utasítást követően legfeljebb egy órán belül törölniük kellene ezen tartalmakat az internetről. Az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE) hatalmas többséggel fogadta el a tervezetet, amelynek alapján az előírásokat „rendszerszinten és sorozatosan” megsértő platformoknak súlyos, akár az éves teljes árbevételük 4 százalékát elérő pénzbüntetéssel kellene szembenézniük.

NEPÁLIsmét megmérik a Mount Everestet

(Pixabay)

A nepáli kormány által kijelölt hegymászókból álló csoportot küldenek a Mount Everest (Csomolungma) magasságának újbóli megmérésére és annak kiderítésére, hogy a 2015-ös nagy erejű földrengés miatt csökkent-e a hegy magassága. A helyiek abban bíznak, hogy az újabb mérésekkel véget vethetnek a találgatásoknak, hogy a világ legmagasabb hegye zsugorodott a 2015-ös földrengés következtében. A Mount Everest hivatalos magassága 8848 méter, ezt az adatot elsőként egy 1954-es indiai földmérés rögzítette. Ezt követően számos más csoport is végzett méréseket a hegycsúcson, de továbbra is az 1954-es mérés eredményét tartják széleskörűen elfogadottnak.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon