1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG-SZLOVÁKIA - Áder János meghívta Budapestre Zuzana Čaputovát

Áder János köztársasági elnök levélben gratulált Zuzana Čaputová megválasztott szlovák államfőnek az elnökválasztáson elért győzelme alkalmából. „Úgy vélem, az Ön személyében olyan vezetőt köszönthetek a Szlovák Köztársaság államfőjének posztján, aki – hozzám hasonlóan – elkötelezett mind az országaink közötti, mind pedig a térségünket összefűző kapcsolatok fejlesztése iránt” – fogalmaz a magyar államfő. Levelében arról ír: bizonyos abban, hogy közösösen hozzá tudnak majd járulni a magyar–szlovák együttműködés további gazdagításához, és készen áll ennek személyes megvitatására. „Szívesen véleményt cserélnék Önnel a mindkettőnk számára oly fontos fenntarthatósági és környezetvédelmi kérdésekről, illetve régiónk és Európa jövőjéről is” – tartalmazza a levél.

UKRAJNAZelenszkij a második forduló esélyese

(MTI)

Az ukrán elnökválasztás első fordulójában az élen végzett Volodimir Zelenszkij humorista mellett Petro Porosenko hivatalban lévő elnök jutott be a második fordulóba, és Julija Tisomenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje kiesett. Egy március végi, közvetlenül az első forduló előtt, 15 ezer résztvevővel végzett nagy felmérésben, arra az esetre, ha Zelenszkij és Porosenko kerül be a második fordulóba, a megkérdezettek 39 százaléka mondta, hogy a humorista-producerre szavazna, míg 18 százalék mondta azt, hogy a hivatalban lévő államfőre.

NAGY-BRITANNIA - Meztelen aktivisták zavarták meg a Brexitről szóló vitát

Egy parlamenti vitát megakasztva akciózott 11 tagja a Extinction Rebellion nevű civil szervezetnek. A szervezet tagjai a meztelen testükre írt feliratokkal tiltakoztak a karzaton, hogy jelezzék a nagy közönség számára: a Brexitnél van fontosabb téma is. A szervezet szóvivője, Lorna Greenwood az Euronews-nak azt mondta, a Brexit megosztja a világot, miközben éppen össze kellene fogni a mindenkit fenyegető válság, az éghajlatváltozás leküzdéséért.

SPANYOLORSZÁG Az elnéptelenedés miatt tüntettek

A vidéki Spanyolország elnéptelenedése ellen tiltakozók tömege vonult utcára Madridban. „Jövőt akarunk a falvainknak!”, „Beruházások nélkül... elnéptelenedés” - egyebek mellett ezekkel a transzparensekre írt jelszavakkal követleltek figyelmet a problémának a tüntetők, akik az ország különböző térségeiből érkeztek. Sokan öltöztek fehérbe vagy viseltek fehér kendőt, mert ez a szín jelképezi az elnéptelenedés jelenségét. Mintegy 90 spanyol civil szervezet rendezte közösen az eseményt, most először összefogva. A felvonulással a szervezők emlékeztetni akartak a nem teljesített ígértekre, arra, hogy az intézmények teljes térségekről feledkeztek meg, és azonnali intézkedéseket követelnek az elnéptelenedés megfékezésére.

ÚJ-ZÉLANDBetiltják a félautomata fegyvereket

(Pixabay)

Megszavazták az új fegyvertörvényt Új-Zélandon, miután egy terrorista március 15-én 50 embert gyilkolt meg két mecsetben Christchurchben. 119 képviselő igennel, 1 nemmel szavazott arra a törvényjavaslatra, mely jelentősen szigorítaná a fegyvertartást és viselést az országban. A törvénytervezetben betiltják az olyan félautomata fegyvereket, mint amilyeneket a támadás során használt az elkövető. A jogalkotók reményei szerint a jövő hét végéig hatályba is lehet léptetni az új törvényt.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon