1-HÉT

EURÓPAI UNIÓ - A Fidesz önként felfüggeszti átmenetileg a részvételét az EPP munkájában

Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben az Európai Néppárt (EPP) szerdai politikai közgyűlése után. A magyar miniszterelnök szerint ők maguk kérték a felfüggesztést. „A néppárt felkért három bölcs embert, akik jelentést tesznek majd le, és az alapján el lehet majd dönteni, hogy mi lesz hosszabb távon a néppárt, illetve a néppárt és a Fidesz kapcsolatának a jövője” - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök a testület felállítását vállalható megoldásnak nevezte.

MAGYARORSZÁGAz Országgyűlés megszavazta az ellenzéki politikusok büntetését

(MTI)

Az Országgyűlés megszavazta az ellenzéki politikusok büntetését. Harminchat ellenzéki képviselő tiszteletdíját csökkentették a tavaly decemberi ülésen történtekkel kapcsolatban, ahol a munka törvénykönyvének módosítása miatt tiltakoztak a politikusok. A büntetések összesen több mint 41 millió forintot tesznek ki. Csökkentették, illetve megvonták a fizetését négy jobbikos, tizenkét MSZP-s, hét DK-s, hat LMP-s, öt párbeszédes és két független képviselőnek.

MAGYARORSZÁGÁder János szakítana a „dobd el” kultúrával

(Pixabay)

Szakítani kell a „dobd el” kultúrával a klímavédelem és a fenntartható fejlődés érdekében - mondta Áder János köztársasági elnök Kaposváron. Az államfő a Kaposvári Szakképzési Centrum Eötvös Lóránd Műszaki Szakgimnázium diákjainak a Fenntarthatósági témahét keretében tartott rendhagyó tanórát. Rámutatott: az emberiség az elmúlt 150 évben a „kitermeljük, feldolgozzuk, rövid ideig használjuk, majd eldobjuk” logikára épülő közgazdasági szemlélet szerint élt. E szemlélet helyett szükséges az a gondolkodás, amely a hulladékot nem szemétnek, hanem felhasználható nyersanyagforrásnak tekinti. A kaposvári előadás volt az első rendhagyó fenntarthatósági, interaktív tanóra, amelyet interneten az egész országban követni lehetett.

OLASZORSZÁGNem köthet ki a Mediterráné

(MTI)

Újabb migránsokat szállító civil szervezet hajóját nem engedi kikötni Olaszország. A „Mediterráné” fedélzetén 49 AFRIKAI bevándorló, köztük 12 kiskorú tartózkodik, akiket a Földközi-tengerből mentettek ki. Matteo Salvini belügyminiszter néhány nappal ezelőtt írta alá a civil szervezetek mentési műveleteire vonatkozó újabb hatósági szabályozást. Ez a menekültek Olaszországba szállításának leállítását célozza. Róma tavaly nyár óta nem engedi kikötni a migránsokat szállító NGO-hajókat.

FRANCIAORSZÁGLeváltják a párizsi rendőrfőnököt

(MTI)

Edouard Philippe francia miniszterelnök bejelentette, hogy leváltja a párizsi rendőrfőnököt a francia kormány- és elitellenes sárgamellényes tüntetők hétvégi, erőszakba torkollott megmozdulása miatt, és azt is jelezte, hogy azokon a helyeken, ahol az „ultrák” randalíroztak, betiltják a további tüntetéseket.

BULGÁRIAA rendőrség feloszlatta önmagát

Sikeresen feloszlatta a bolgár rendőrség saját kivezényelt állományát, mikor egyikük széllel szemben fújta ki a könnygázt a tüntetőkre. A bolgár parlament előtt demonstráltak a hétvégén, és a rendőrség egy tagja a könnygázhoz nyúlt - azonban nem vették figyelembe az erős szelet, ami visszafújta rájuk az egészet.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon