1-HÉT

Pixabay

UGANDA-MAGYARORSZÁG5 milliárd forint értékű fejlesztés

Több mint 5 milliárd forint értékű magyar fejlesztés valósulhat meg Ugandában annak az érdekében, hogy a menekülteknek ne kelljen Európába vándorolniuk - jelentette ki az afrikai országban tárgyaló külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta: a közép-kelet-afrikai országban másfél millió menekült él, ezért a migráció szempontjából kulcsfontosságú állam. A tárcavezető arról is tájékoztatott, hogy Magyarország egy víztisztító rendszert szállít a legnagyobb ugandai menekülttáborba, valamint ugyanitt üzembe helyez egy biometrikus személyazonosító rendszert, amivel nyilván tudják tartani az érkezőket.

SPANYOLORSZÁGPuigdemont vezeti katalán függetlenségi pártja európai listáját

(MTI)

Carles Puigdemont volt katalán elnök vezeti a Katalóniában kormányzó, függetlenségi Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) pártszövetség európai parlamenti választási listáját - közölte a spanyol sajtó. „A legjobb módja annak, hogy meghalljanak minket Európában, hogy lássák az elnyomást” - indokolta a párt döntését Elsa Atradí katalán kormányszóvivő, aki „szabad hangnak” nevezte az egykori katalán elnököt. Carles Puigdemont több mint tizenhat hónapja hagyta el Spanyolországot, hogy elkerülje a bírósági eljárást, amely 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt indult. Lázadás és közpénz hűtlen kezelése bűncselekményekben emeltek vádat ellene.

ÉSZAK-KOREA99,99-os szavazati arány

(Pixabay)

Az észak-koreai parlamenti választásokon a szavazásra jogosultak mintegy 99,99 százaléka adta le voksát. Kim Dzsongun nem nyert, mivel valószínűleg nem is indult, az amúgy formaságnak számító választáson. A 687 megválasztott képviselő - akik mind a diktatúrát irányító állampárt, a Koreai Munkapárt tagjai - között szerepel azonban a húga, Kim Jodzsong. Először választották meg továbbá Ri Jongho külügyminisztert és helyettesét, Coj Szonhit, aki a delegációvezető volt az észak-koreai atomprogram leszereléséről az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon.

SVÉDORSZÁGNem érzik magukat biztonságban a nők

(Pixabay)

Ebba Busch Thor, a svéd Kereszténydemokraták (KD) vezetője felszólalt az ország kormányának bevándorláspolitikája ellen. Busch Thor szerint a bevándorlás miatt kevésbé érzik magukat biztonságban a nők Svédországban. A konzervatív vezető a svéd Aftonbladet nevű újság véleményrovatában szúrt oda a baloldali vezetésnek. Busch Thor szerint a kormány súlyosan megbukott a nőket érintő ügyekben, hiába támogat állítólagos feminista intézkedéseket.

NAGY-BRITANNIAÖrvénylő fekete lyuk az új 50 pennysen

(MTI)

A tavaly elhunyt Stephen Hawking elméleti fizikus fekete lyukakkal kapcsolatos úttörő felfedezésének állít emléket egy új brit pénzérme - írta meg a BBC News. A 76 éves asztrofizikus a világ egyik legkiemelkedőbb tudósa volt, egyebek mellett a fekete lyukak kutatásában végzett úttörő munkát. Hawking emlékét az új 50 pennys pénzérme örökíti meg, ezzel olyan tudósok közé kerül, mint Isaac Newton és Charles Darwin, akiknek képmása szintén pénzérméken szerepel.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon