1-HÉT

MTI

ROMÁNIA1 méter hosszú autópálya

Saját költségén építtette meg az első, mindössze egy méter hosszú, moldvai autópályát a kelet-romániai Suceava megyében Stefan Mandachi vállalkozó. Az autópályával Mandachi a tiltakozását szerette volna kifejezni, amiért Moldva maradt az ország egyedüli olyan történelmi régiója, ahol eddig egyetlen méter autópálya sem épült. A vagyonát gyorsétkezdékkel megalapozó üzletember hétfői sajtóértekezletén beszámolt arról, hogy a valódi betonalapozással, több rétegű aszfaltburkolattal, elválasztó korlátokkal és leállósávval rendelkező kétszer kétsávos „gyorsforgalmi” útszakaszt építtetett a kolostorairól híres Voronet és Putna közötti országút közelében.

EURÓPAI UNIÓEU-csúcs - Évek óta először nem lesz napirenden a migráció

Hosszú évek óta a március végi európai uniós csúcstalálkozó lesz az első, amelynek egyáltalán nem szerepel a napirendjén a migráció kérdése, legalábbis a közzétett tervezet szerint. A március 21-22-i találkozón a tagállamok vezetői elsősorban a munkahelyteremtésről, a gazdasági növekedésről, a versenyképességről, a klímaváltozásról, aktuális külpolitikai kérdésekről, illetve a dezinformáció elleni küzdelemről fognak tárgyalni. A legfrissebb adatok szerint tavaly ötéves mélypontra süllyedt az illegálisan Európába érkező bevándorlók száma, és a benyújtott menedékkérelmek száma is nagyjából megfelel immár a migrációs válság kezdete előtti, 2014-es szintnek.

VILÁGA héten kezdődött a nagyböjt

(Pixabay)

Szerdán kezdődött a negyvennapos böjt, amellyel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. Nagyböjt első napján, hamvazószerdán Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában mutatott be szentmisét. A negyvennapos böjt a IV. századra vált általánossá a keresztény világban. Mivel a vasárnapokat az egyház nem tekinti böjti napnak, a VII. század óta szerdai nappal kezdődik a nagyböjt, így hamvazószerdától húsvét vasárnapig éppen negyven a böjti napok száma - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményében.

OLASZORSZÁG Százezrek látogattak el a velencei karneválra

(Pixabay)

A hét közepén zárta kapuit a velencei karnevál. A két hétig tartó mulatságot turisták százezrei keresték fel. A fesztivál csúcspontja az angyalreptetés volt. Eközben csaknem egymillióan látogattak el a riói karneválra, ahol a napokban ért véget a szambaiskolák versenye.

NAGY-BRITANNIAÖngyilkos lett a The Prodigy frontembere

A 49 éves Keith Flintre a hét elején találtak rá holtan dunmow-i otthonában, ahol öngyilkosságot követett el. A The Sun információi alapján szakítás és a drogok okozhatták a frontember halálát. A lap szerint az énekes azért vethetett véget az életének, mert mély depresszióba esett. Feleségével, Mayumi Kaijal különváltak az útjaik néhány nappal a halála előtt, emiatt essexi házát is eladni kényszerült. Keith a szakítás után újra drogokat kezdett használni, depressziós lett, majd véget vetett életének – írja a lap.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon