1-HÉT

pixabay

EURÓPA – Egységes európai hadsereg

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök Prágában a cseh nagykövetek értekezletén egy közös európai hadsereg felállításának szükségességét hangsúlyozta. „A migrációs hullám megmutatta, hogy szükség van az Európai Unió külső határainak megvédésére, és ehhez kell egy európai hadsereg. Meggyőződésem, hogy hosszú távon nem tudunk meglenni egy európai hadsereg nélkül” - jelentette ki a cseh kormányfő. Sobotka azzal számol, hogy az Európai Tanács legközelebbi ülésein már konkrét javaslatok is elhangzanak a közös hadseregről. A legutóbbi terrorcselekmények alapján is nyilvánvaló, hogy Európának a fenyegetés minden formájára fel kell készülnie.

 

EURÓPA – Függetlenségének 25. évfordulóját ünnepelte Ukrajna

Ukrajna augusztus 24-én ünnepelte a Szovjetuniótól való függetlenedésének 25. évfordulóját. Az évforduló alkalmából az ukrán hadsereg hatalmas ünnepi felvonulást tartott. Az ország fővárosában, Kijevben Petro Porosenko elnök jelenlétében több ezer katona, páncélos, rakétavető vonult végig az utcákon. A katonai parádéval Ukrajna Oroszországnak üzent, pontosabban harci erejét próbálta demonstrálni. Mint ismeretes Ukrajna keleti országrészében gyakorlatilag polgárháború dúl, a Krím pedig leszakadt az országról. Az ország jelenlegi helyzete eléggé kétségbeejtő, az ukrán polgárok nem ilyen jövőt reméltek akkor, amikor parlamentjük 1991 augusztusában, közvetlenül a Mihail Gorbacsov szovjet elnök elleni sikertelen puccs után, kikiáltotta a függetlenséget. Az elmúlt negyedszázadban Európa területileg második legnagyobb országa nem tudott lábra állni, hanem válságról válságra bukdácsolt.

pixabay

 

EURÓPA – Ausztria rossz irányba halad

A legújabb osztrák felmérésekből az derül ki, hogy Ausztria lakosságának túlnyomó többsége elégedetlen az ország jelenlegi helyzetével, illetve a kormány politikájával. Az osztrákok mintegy 70 százaléka szerint országuk rossz irányban halad, nagyjából 40 százalék idő előtt megtartaná a 2018-ban esedékes parlamenti választást. A felmérésből az is kiderül, hogy jelenleg az Osztrák Szabadságpárt a legnépszerűbb, a választók 34 százaléka szavazna rá. Az ellenzéki párt vezetője, Heinz-Christian Strache 23 százalékos támogatottsággal bír. Az osztrák kormánykoalíció nagyobbik pártjára, az Osztrák Szociáldemokrata Pártra 25 százalék szavazna. A válaszadók 61 százaléka úgy véli, hogy a kormányátalakítás ellenére rosszabb lett, 31 százalék szerint pedig javult a szociáldemokrata párt helyzete.

 

EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA – Az instant tészta lett a börtönök fizetőeszköze

Az utóbbi években a dohánytermékek helyett a forró vízzel leönthető és azonnal fogyasztható tésztaféle lett a legértékesebb fizetőeszköz az amerikai büntetés-végrehajtási intézetekben. Mindez arra mutat rá, hogy drasztikusan romlik a börtönökben az élelmiszerek minősége. Az állam ugyanis egyre kevesebb pénzt fordít a rabok étkeztetésére, ezáltal kevesebb és rosszabb étel kerül az elítéltek asztalára. Nem véletlenül vált népszerűvé az instant tészta, amely olcsó, viszont kalóriában gazdag. A rabok a tésztát gyakorlatilag mindenre cserélik. Többek között ruhára, tisztálkodó szerekre, különféle élelmiszerekre, de mosodai szolgáltatásra vagy éppen a cellatakarításra is beváltják. Sőt a büntetés-végrehajtási intézetek lakói a kártyacsatákat is instant tésztáért vívják.

pixabay

 

EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA – Medvevadászat Brit-Kolumbiában

Egy nyugat-kanadai város vadvédelmi illetékesei kilenc medvét öltek meg három nap alatt. Az egyik vadász, aki részt vett a medvék lelövésében, arról számolt be, hogy azért ölték meg az állatokat, mert túl közel merészkedtek az emberekhez, egyikük néhány méterre megközelített egy kisgyermeket a város egyik garázsában. „Életem legnehezebb döntését kellett meghoznom, el kellett pusztítanom egy állatot, amelynek védelméért oly keményen dolgozom” – hangoztatta a vadőr. A hétezres lélekszámú város nagy részében nincsenek „medvebiztos” szemetes edények, és az állatok rendszeresen betörtnek az emberek házaiba. A kisváros már régóta küszködik a problémával, 1995-ben például 23 állatot öltek meg, mostanra azonban számuk átlagosan évi hétre csökkent.

pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon