1-HÉT

Pixabay

EURÓPAI UNIÓEP-választás - Május 26-án kora este előzetes eredményhirdetés várható

A májusi európai parlamenti (EP-) választás négynapos intervallumának utolsó napján, május 26-án már este 6 órától exit poll eredményekről ad tájékoztatást az EP, még azelőtt, hogy a hivatalos adatokat a tagországokban közzétennék. Az EP tagjainak megválasztása május 26-én este 11 órakor ér véget, amikor Olaszországban is bezárnak az utolsó szavazókörök; addig a tagállami hatóságok nem közölhetik a részeredményeket.

GIBRALTÁR Incidens a Földközi-tengeren

(Pixabay)

Spanyol hadihajó okozott újabb incidenst a gibraltári partoknál.  A gibraltári helyi kormány szerint a spanyol járőrhajó brit felségvizeken próbált utasításokat adni két brit kereskedelmi hajónak. A spanyolok azt közölték a part közelében horgonyzó brit hajókkal, hogy megsértették a „békés áthaladás” elvének előírásait, és felszólították őket, hogy hagyják el a spanyol vizeket. Amikor megjelent a brit haditengerészet hajója, a spanyolok elhagyták a helyszínt. A történteket „ostoba játéknak” minősítette a gibraltári kormány egyik szóvivője, aki szerint ezt azok játsszák, akik nem fogadják el a brit fennhatóság érinthetetlenségét Gibraltáron, és azt hiszik, hogy csúfot űzhetnek a nemzetközi jogból.

OROSZORSZÁG - Tilos az internet a katonák számára

(Pixabay)

Végleges formájában megszavazta a moszkvai parlament alsóháza azt a törvénytervezetet, amely megtiltja az orosz katonáknak, hogy bevetés vagy kiképzés közben a tartózkodási helyüket meghatározó kommunikációs vagy egyéb információrögzítő eszközöket használjanak, és a műveleteikre vonatkozó információt osszanak meg az interneten vagy a médiával. A tilalom vonatkozik egyebek között a katonai egységek beazonosítását, elhelyezkedésük és feladataik meghatározását elősegítő értesülésekre, de a bajtársakra, családtagokra és hozzátartozókra vonatkozó információ megosztására is.

NICARAGUA210 év börtönt kapott egy ellenzéki vezető

(Pixabay)

Nicaraguában egy a kormányhoz közel álló bíró száz évet is meghaladó börtönbüntetésekkel sújtott három ellenzéki vezetőt. Medardo Mairenát, a Földművesek Mozgalmának vezetőjét terrorizmus és szervezett bűnözés vádakkal háromszoros életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Két társát, Pedro Menát és Luis Orlando Pinedát, 210, illetve 159 év szabadságvesztéssel sújtották. Edgard Altamirano bíró szerint az elítélteknek ugyanakkor alkotmányjogi okokból mindössze harminc évet kell rácsok mögött tölteniük. Julio Montenegro, Medardo Mairena ügyvédje kirívónak nevezte védence büntetését, főleg mivel a vádhatóság jóval kisebb büntetést követelt. „Igazi inkvizítor” - hangoztatta Montenegro az ítéleteket kiszabó bíróra utalva.

FRANCIAORSZÁGElhunyt Karl Lagerfeld

(MTI)

Az ikonikus divattervező, aki a Chanel kreatív igazgatója volt, hetekig tartó betegség után hunyt el 85 éves korában. Romló egészségügyi állapotára utalt az is, hogy január 22-én a Chanel két párizsi divatbemutatóját is kihagyta, arra hivatkozva, hogy fáradt. Ez volt egyébként az első alkalom, hogy nem ment el egy show-ra. Karl több mint 30 éven át volt a Coco Chanel ihlette Chanel divatház kreatív igazgatója. Megújította a márkát. Évente nyolc kollekciót is megalkottak, a rajongók és a divattervezők legnagyobb örömére.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon