1-HÉT

MAGYARORSZÁGIndul a külhoni magyar gyermekek éve

Indul a külhoni magyar gyermekek éve programsorozat, a tematikus évre összesen egymilliárd forint áll rendelkezésre - közölte Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár Budapesten. A politikus kiemelte: a források 80 százalékát pályázatok keretében osztják szét, a fennmaradó összegből különböző programokat szerveznek. Jelezte: márciusban 600 millió forinttal hirdetnek felhívást, és a tavalyi évhez hasonlóan támogatást nyújtanak külhoni magyar vállalkozóknak, egyházi és civil szervezeteknek, olyan tevékenység megvalósításához, mellyel a gyerekeket, családokat segítik.

EGYESÜLT ÁLLAMOK – MAGYARORSZÁGPompeo budapesti látogatása „történelmi vizit” volt

(MTI)

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter budapesti látogatása „történelmi vizit” volt - mondta Washingtonban a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, aki háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodott az amerikai fővárosban. Kovács Zoltán republikánus és demokrata párti törvényhozókkal, kormányzati tisztségviselőkkel tárgyalt, továbbá előadást tartott a magyar belpolitikáról és a közelgő európai parlamenti választásokról amerikai újságíróknak, valamint washingtoni magyaroknak.

VENEZUELA - Kétségbeejtő helyzetben van az ország

(MTI)

A venezuelai hatóságok elzárták a határt az amerikai humanitárius segély előtt. A külföldi támogatás nem tud bejutni az országba, ahol élelmiszerhiány van. Az ország elnöke tagadja, hogy éhezne a lakosság. Az emberek kétségbeesetten követelik, hogy nyissák meg az átkelőt. „Hat oltóanyagra van szükségünk, mindegyik ezer dollárba kerül. Honnan a fenéből vegyük meg, ha nincs elég ennivalónk sem. Jöjjön be az országba ez a segély, mert az emberek haldokolnak, Maduro úr!”– mondta Kathy Alvarado, venezuelai tüntető. Közben 8 uniós tagország és 5 latin-amerikai állam részvételével Uruguayban tanácskozott egy nemzetközi kapcsolattartó csoport, amely szabad elnökválasztást sürget Venezuelában.

VILÁG  – Hanyatlik a demokrácia?

(Pixabay)

Riasztó módon immár 13. éve folytatódott tavaly szerte a világban a politikai és a szabadságjogok hanyatlása, a visszaesést elszenvedő országok száma még mindig sokkal meghaladta a javulást élvezőket, bár nem olyan nagy arányban, mint egy évvel korábban - állapítja meg a Freedom House washingtoni központú jogvédő civilszervezet által kiadott, A szabadság foka a világban című éves jelentés. A romlás a világ minden nagy térségére - kivéve Óceániát - és minden országkategóriára - szabad, részben szabad, nem szabad - jellemző. Viszont a demokrácia visszaszorulása még mindig nem olyan mértékű, mint amekkora a terjedése volt a múlt század végén - írta a szervezet. Mindazonáltal a romló tendencia tartja magát, még ha nem is olyan gyors, mint egy-két évvel korábban. Tavalyelőtt 35 ország javított, és 71 rontott, tavaly pedig 50 ország javított, és 68 rontott.

ÉSZAK-MACEDÓNIAÉszak-Macedónia lesz a 30. NATO tagállam

(Pixabay)

A névvita lezárultával Macedónia és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) tagállamai aláírták a csatlakozási jegyzőkönyvet, amely lehetővé teszi, hogy a leendő Észak-Macedónia a katonai szövetség 30. tagja legyen - jelentette be Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben. A főtitkár történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy hosszú évek diplomáciai előkészítését követően megnyílhat a csatlakozási folyamat, amely szavai szerint a szélesebb régió békéjének és stabilitásának megszilárdítását szavatolja.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon