1-HÉT

MTI

VISEGRÁDI NÉGYEKElőször lesz V4-csúcs Európán kívül

Jeruzsálemben találkoznak a V4 országok februárban. Ez lesz az első alkalom, hogy a Magyarországot, Csehországot, Lengyelországot és Szlovákiát tömörítő Visegrádi Négyek csúcstalálkozóját Európán kívül rendezik meg. A közép-európai vezetők két évvel ezelőtti tanácskozására meghívták Benjamin Netanjahut is, ezt a gesztust viszonozza most az izraeli miniszterelnök. A két napos találkozó február 18-án kezdődik.

MAGYARORSZÁGAz Egyesült Államok szövetségese vagyunk

A nemzetközi és a magyar sajtóban álhírek jelentek meg Magyarországgal kapcsolatban; ezek célja, hogy zavart keltsenek az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterének közelgő budapesti látogatása előtt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. „Magyarország NATO-tagállam és az Amerikai Egyesült Államok szövetségese. Erről a magyar emberek népszavazáson döntöttek. Magyarország kormányának továbbra is az a célja, hogy az Amerikai Egyesült Államokkal fennálló szövetségesi kapcsolatát erősítse. Ennek szellemében készülünk Michael Richard Pompeo külügyminiszter úr budapesti látogatására.” - szögezte le Orbán Viktor.

VENEZUELA - Izrael elismerte Guaidót ideiglenes államfőként

(MTI)

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elismerte Juan Guaidót, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnökét ideiglenes államfőként a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro helyett – jelentette a helyi média. A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint Jeruzsálem amerikai kérésre határozott Juan Guaidó elismerése mellett. Korábban vita alakult ki erről a kérdésről, mert a külügyminisztérium szakemberei attól tartottak, hogy az ellenzéki vezető elismerése kárt okozhat a Venezuelában élő, több ezer fős zsidó közösségnek.

EGYESÜLT ÁLLAMOKA Starbucks volt elnök-vezérigazgatója is megmérettetné magát az amerikai elnökválasztáson

MTI)

Független jelöltként indulna a 2020-as amerikai elnökválasztáson Howard Schultz, a Starbucks kávéházlánc volt elnök-vezérigazgatója. „Nagyon komolyan gondolkodom azon, hogy indulok az elnökségért” - jelentette ki Schultz a CBS televízió 60 perc című heti magazinműsorának legutóbbi adásában. Schultz arról beszélt, hogy „a kétpártrendszeren kívül, centrista függetlenként” indul majd az elnökségért folyatott versenyen. Mondatát nem feltételes módban, hanem jövő időben fogalmazta meg, ebből elemzők azt szűrték le, hogy Schultz már nemcsak fontolgatja, hanem el is döntötte az indulását.

IRÁN  – Kitartanak a rakétaprogram mellett

(Pixabay)

Irán visszautasította az arra vonatkozó amerikai és európai felhívásokat, hogy korlátozza ballisztikusrakéta-programját, de egyúttal biztosított arról is, hogy nem tervezi növelni ezen fegyvereinek hatótávolságát. „Irán ellenségei azt követelik, hogy számoljuk fel rakétakapacitásainkat, de már többször is közöltük: ez a kérdés nem alku tárgya” - jelentette ki Amir Hatami iráni védelmi miniszter a Tasnim hírügynökség szerint.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon