1-HÉT

Pixabay

CSEHORSZÁG„Éjszakai polgármestert” neveztek ki Prágában

A cseh főváros önkormányzata Jan Sternet nevezte ki „éjszakai polgármesternek”, aki munkatársaival, elsősorban a belváros és a városi rendőrség képviselőivel együtt a cseh főváros éjszakai életének a problémáival fog foglalkozni - közölte Hana Trestíková, városi tanácsos. A sajtó szerint a lakosságot leginkább a rendkívül zajos éjszakai élet, a bárok és a vendéglők körüli szakadatlan mozgás zavarja. „Szeretnénk elkerülni a félreértéseket. Az éjszakai polgármester szerepe nem az lesz, hogy járja a várost és csendre intse a szórakozó embereket. Szisztematikus intézkedéseket szeretnénk hozni a nyugodtabb és kulturáltabb éjszakai élet érdekében, összhangba kell hozni a magán- és a közérdekeket, ami időbe fog kerülni” - magyarázta Trestíková.

EGYESÜLT ÁLLAMOKLetakarják a Notre Dame Egyetemen a kolumbuszos freskókat

(Pixabay)

A Notre Dame katolikus egyetem indianai kampuszán a rektor utasítására letakarják az Amerika felfedezőjeként számon tartott Kolumbusz Kristófot ábrázoló falfestményeket. A falfestményeket azért takarják le, mert az európai felfedezők előtti alávetett helyzetben és pózokban ábrázolják Amerika indián őslakosait. A 12 festményt Luigi Gregori, vatikáni művész alkotta, még az 1880-as években, azzal a szándékkal, hogy bátorítsa az Európából érkező bevándorlókat. A festőnek az egyetemi közösség tagjai álltak modellt, Kolumbusz alakját pedig az intézmény akkori rektoráról, Thomas Walsh atyáról mintázta. A festmények az egyetem főépületének második emeletén találhatók.

NÉMETORSZÁG - Egy ismeretlen adakozó 160 ezer eurót hagyott egy bajorországi templom oltárán

(Pixabay)

Egy ismeretlen személy 160 ezer eurónyi készpénzt tartalmazó borítékot hagyott egy bajorországi település templomának oltárán. Az eset 2018 májusában történt, de az egyház csak a héten hozta nyilvánosságra. A jótevő így akarta segíteni az egyház Afrika-projektjeit. Az alsó-bajorországi Saal an der Donau település egyik templomának oltárán egyszer csak egy nagy boríték tűnt fel 2018 májusában. Az 500 eurós bankjegyekkel teli borítékot a templom egyik sekrestyése találta meg, aki elmondta, van a templomban gyűjtőpersely, ez azonban kicsinek bizonyult ennyi készpénz számára.

BOLÍVIA22-en meghaltak egy buszbalesetben

(Pixabay)

Két busz frontálisan ütközött a Bolíviai-magasföld (Altiplano) egyik kanyargós útján, a balesetben huszonketten meghaltak és harmincheten megsérültek. A rendőrség tájékoztatása szerint az Oruro és Potosí városok közötti frontális karambolban mindkét busz eleje összeroncsolódott. A buszbalesetek gyakoriak Bolíviában, ahol számos utat az Andok-hegység meredek lejtőinek oldalából vájtak ki. A La Paz és Achacachi közötti úton tavaly decemberben tizenhatan haltak meg egy hasonló balesetben.

SPANYOLORSZÁG  – Felfüggesztett börtönt kapott Cristiano Ronaldo

(Pixabay)

Az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo elfogadta felfüggesztett börtönbüntetését adócsalási ügyében, és aláírta megállapodását a spanyol adóhatósággal, melynek értelmében 18,8 millió eurót fizet az államkasszába. A Juventus 33 esztendős támadója ellen 2017 júniusában indított pert adócsalás miatt a spanyol ügyészség, mivel a vád szerint 2011 és 2014 között a Real Madrid játékosaként 14,76 millió euró adót nem fizetett be, ráadásul mindezt tudatosan tette: egy üzleti vállalkozás segítségével szándékosan rejtette el a személyéhez fűződő kereskedelmi jogok értékesítéséből származó jövedelmét.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon