1-HÉT

Pixabay

NAGY-BRITANNIAElutasította a Brexit feltételeiről szóló megállapodást a brit törvényhozás alsóháza

A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást. Az egyezményre 202, a megállapodás ellen 432 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 230 fős többséggel vetette el a Brexit-megállapodást. Ez a modern brit parlamentarizmus történetének legnagyobb arányú kormányzati veresége. Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője azonnal bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt terjeszt be a kormány ellen. Theresa May konzervatív párti miniszterelnök közölte, hogy tekintettel a megállapodás elutasításának mértékére, a kormány tárgyalási és szavazási időt biztosít a Munkáspárt bizalmatlansági indítványának.

NÉMETORSZÁG-FRANCIAORSZÁGMerkel és Macron január 22-én írják alá az új német-francia barátsági szerződést

(MTI)

Emmanuel Macron francia államfő és Angela Merkel német kancellár január 22-én írják alá az új német-francia együttműködési és integrációs szerződést, amely „a két ország között már jelenleg is szoros kapcsolatok megerősítését” szolgálja - közölte a francia elnöki hivatal. A szerződés, amelyet a németországi Aachenben írja alá a két ország vezetője, a Németország és Franciaország közötti történelmi megbékélés alapját megteremtő 1963-ban kötött Élysée-szerződést egészíti ki, és a két ország közötti hangsúlyosabb konvergenciát tekinti új céljának - jelezte az Élysée-palota.

MACEDÓNIA  – Az albán nyelv is hivatalossá vált

(Pixabay)

A macedón mellett az albán nyelv is hivatalosan használható Macedónia egész területén, miután az erről szóló törvény megjelent a hivatalos közlönyben. A szkopjei sajtó jelentései szerint a megszokottól eltérően a jogszabályt nem az államfő írta alá, és küldte tovább közzétételre, hanem a macedón parlament elnöke. Talat Xhaferi a közösségi médiában jelentette be, hogy aláírta az albán nyelvet is hivatalossá tevő törvényt, és továbbküldte a hivatalos közlönynek megjelentetésre. Miután a jogszabály szövege megjelent, az albán nyelv is hivatalosan használható Macedónia egész területén.

AUSZTRIAÜgyfelei politikai hovatartozásával kapcsolatos adatokat adott el az Osztrák Posta

Az Osztrák Posta beismerte, hogy az ügyfelei feltételezett „politikai hovatartozásával” kapcsolatos adatokat gyűjtött és adott el. Az intézmény állítása szerint ebben semmi törvénytelen nincs, ennek ellenére a sajtóban megjelent leleplezések miatt heves bírálatok célpontjává vált. A posta mintegy 3 millió ember - azaz a lakosság több mint egyharmada - nevével, életkorával és nemével kapcsolatos adatokat adott el. Közülük 2,2 millió ügyfél esetében a valószínűsített politikai hovatartozással kapcsolatos adat is szerepelt.

LENGYELORSZÁG  – A meggyilkolt gdanski polgármesterre emlékeztek

(MTI)

Több tucat lengyelországi városban, köztük Gdanskban és Varsóban gyűléseket és gyászmeneteket tartottak hétfő este, tisztelegve az előző nap megkéselt, sérüléseibe belehalt gdanski főpolgármester, Pawel Adamowicz emléke előtt. A gdanski óvárosban tömegek gyűltek össze, rövid beszédet mondott a gdanski származású Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A varsói gyűlést a fővárost irányító Polgári Platform (PO) képviselői szervezték, jelen volt a PO elnöke, Grzegorz Schetyna is. Megérkeztek a többi párt tagjai is. A résztvevők egyperces csenddel tisztelegtek Adamowicz emléke előtt, majd néma menetben vonultak át a belvároson.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon