1-HÉT

Pixabay

SZENTFÖLDHatalmas tömeg hallgatta Betlehemben az éjféli misét

Az utóbbi évek legnagyobb tömege érkezett a Palesztin Hatóság felügyelte ciszjordániai Betlehembe, Jézus szülőhelyére, hogy meghallgassa Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátorának éjféli miséjét. Mivel csak kevesen jutottak be a szűkös befogadóképességű katolikus Szent Katalin templomba, a tömeg a Születés Temploma előtt elhelyezett hatalmas kivetítőn követte a misét. Az eseményen a világ minden részéből érkezett zarándokok mellett szokás szerint jelen volt Mahmúd Abbász palesztin elnök, Rami Hamdallah miniszterelnök, a helyi keresztény előkelőségek, a Palesztin Hatóság vezetői és a diplomáciai kar számos képviselője.

PERUFérfi akit Boldog Karácsonynak hívnak

(YouTube)

Valószínűleg a világon egyedülálló névvel rendelkezik egy perui férfi, aki a születésekor a Merry Christmas, azaz a Boldog Karácsony nevet kapta a keresztségben. Nem csoda, ha általában nem hisznek neki az emberek, amikor bemutatkozik nekik. Mindenesetre őt nem zavarja a különleges név. Az édesanyja eredetileg nem ezt a nevet szánta neki, ugyanis 1990-es foci vb hatására az akkori német válogatott focista után a Klinsmann név is tetszett neki, és mindenképpen szerette volna, ha a nevében szerepel a merry (boldog) szó is. Arra azonban nem számított, hogy a férje Jürgen Klinsmann neve helyett a karácsony megfelelőjét íratja be az anyakönyvbe.

TÖRÖKORSZÁGErdogan Törökországba invitálja Trumpot

(Pixabay)

Recep Tayyip Erdogan török államfő meghívta Donald Trump amerikai elnököt Törökországba  – közölte Hogan Gidley fehér házi szóvivő, aki hozzátette azt is: konkrét tervek még nincsenek, de az amerikai elnök nyitott a találkozóra. A meghívást azután hozták nyilvánosságra, hogy a két államfő a múlt héten telefonon is beszélt egymással, majd Trump bejelentette, elrendelte az amerikai csapatok kivonását Szíriából, miután megítélése szerint legyőzték az Iszlám Államot. Ezt a lépést mind a demokraták, mind a republikánusok oldaláról hevesen bírálták, sőt Trump még saját kormányzata támogatását sem nyerte meg, Jim Mattisvédelmi miniszter be is jelentette lemondását.

INDONÉZIA Több száz halálos áldozata van a cunaminak

(Pixabay)

Szinte napról-napra nő az indonéziai szökőár áldozatainak száma. A cunami váratlanul csapott le a Szumátrát és Jávát elválasztó Szunda-szoros partjainál, a halálos áldozatok száma megközelíti az 500-at, a sérülteké pedig 1500-at a katasztrófa-elhárítás legfrissebb adatai szerint. A szakértők ráadásul a vulkáni tevékenység miatt újabb cunamitól tartanak. Az Anak Krakatau (Krakatau gyermeke) vulkán kitörése kiváltotta szökőár épületek százait döntötte romban Szumátra déli partjánál és Java nyugati csücskénél, sok menekült fél visszatérni az otthonába.

OLASZORSZÁGÚjra aktív az Etna

(Pixabay)

Napok óta ömlik láva az Etnából, Európa legmagasabb és legaktívabb tűzhányójából. A Szicília keleti partjánál lévő cataniai repülőtér működése időközben már visszaállt a régi kerékvágásba, miután az előző nap a vulkán vastag hamuoszlopot eregetett, s a rossz látási viszonyok miatt a hatóságok lezárták a légikikötőt. Az Olasz Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV) szerint a tűzhányó oldalán két kilométer hosszú hasadék nyílt, amelyből láva fakadt, Zafferana Etnea községben pedig hamueső esett.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon