1-HÉT

pixabay

MAGYARORSZÁG – 56-os rockhimnusz készült

Bemutatásra került az 1956-os forradalomról szóló rockhimnusz, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök kérésére írt meg a számos világsláger dalszerzőjeként ismert, Desmond Child. A világhírű zeneszerző 18 éves korában tudta meg, hogy édesapja magyar származású volt, idén februárban pedig magyar állampolgárságot is kapott. Desmond Child tavasszal találkozott Magyarország miniszterelnökével és annak családjával. Ezen a találkozáson született meg az 56-os rockhimnusz ötlete. Az előzetes videóban a dalszerző a magyarsághoz fűződő viszonyáról és büszkeségéről is vall. Akit érdekel, hogy hogyan is hangzik egy vadonatúj, forradalmi rockhimnusz, az a következő linkre kattintva meghallgathatja: https://www.youtube.com/watch?v=oV18EeuBhnw

 

 

EURÓPA – Amerikai elnökválasztás - Londonban is folyik a kampány

Nem csak az Egyesült Államokban, hanem a brit fővárosban Londonban is pezseg az amerikai elnökválasztási kampány. Mindez természetesen nem véletlen, hiszen az Egyesült Királyságban van az Észak-Amerikán kívüli legnagyobb létszámú amerikai közösség. A többségük Hillary Clintont szeretné elnöknek látni. A londoni amerikaiak hagyományosan, jelentős mértékben hozzájárulnak a demokrata kampányokhoz, és a brit főváros ebbéli jelentőségét mi sem támasztja alá jobban, mint hogy a 2016-os választási hadjárat keretében az elmúlt hónapokban többször is adománygyűjtő rendezvényeken vett részt itt Madeleine Albright, egykori amerikai külügyminiszter, Joel Benenson, Hillary Clinton legfőbb közvélemény-kutatási guruja, valamint a demokrata jelölt vezető külpolitikai tanácsadója, Jake Sullivan.

pixabay

 

EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA – Lázongás Milwaukee városában

Milwaukee városában olyannyira elharapóztak az indulatok, miután a rendőrök, üldözés után agyonlőttek egy 23 éves fegyveres férfit, hogy a Nemzeti Gárdát is be kellett vetni. Wisconsin állam legnagyobb városában a fegyveres összetűzést követően tiltakozók százai lepték el az utcákat, és a káosz gyorsan vandalizmusba fordult. A tüntetők autókat gyújtottak fel és üzletek ablakait törték be, megrongálták a közvilágítást, benzinállomást, illetve rendőrautókat gyújtottak fel, rendőröket dobáltak téglákkal. A közösségi médiában megjelent képek és videók tanúsága szerint egyesek fosztogatásokba is kezdtek. Egy rendőrt, akit a fején talált el a tégla, kórházba kellett vinni. A szegénységéről és magas bűnözési arányáról ismert negyedben elsöprő többségben afroamerikai származású lakosok élnek, és az agyonlőtt férfi is afroamerikai volt.

pixabay

 

AFRIKA – Sárgalázjárvány fenyeget

Az egész világot fenyegeti a közép-afrikai sárgaláz. A járvány, amely Angolából indult a múlt esztendő végén eddig körülbelül 3000 embert fertőzött meg és 360 ember halálát okozta. A Save The Children nevű nemzetközi segélyszervezet szerint akár világméretű járvány is lehet a vírus gyors terjedése miatt. Az Egészségügyi Világszervezet a járvány megakadályozásának érdekében nagyszabású védőoltási programot indított, amelynek keretében 12 millió embert akarnak beoltani. Az oltásnak már júliusban el kellett volna kezdődnie, de az oltóanyag és az injekciós fecskendők hiánya miatt ez csak ezen a héten kezdődik el. A sárgalázat a dengue- és a zikalázhoz hasonlóan szúnyogok terjesztik, de lefolyása sokkal veszélyesebb a másik kettőnél, és a súlyos állapotba kerülő, kórházi kezelésre szorulók körében a halálozási arány 75 százalék.

 

EURÓPA – Jó hírek Schumacher felől

Ébredezni kezdett hosszú ideje tartó kómájából Michael Schumacher, hétszeres világbajnok pilóta. A tragikus síbalesetet szenvedett autóversenyző állapota javul, szervezete pedig jól reagál a kezelésekre. Luca di Montezemolo, a Ferrari exelnöke szerint a 47 éves német pilóta hamarosan túl lehet a nagyon nehéz állapoton. „Nagyon örülök, hogy reagál a kezelésekre. Tudom, hogy milyen erős ember ő. Biztos vagyok benne, hogy hála az akaraterejének, fel fog épülni ebből a nagyon-nagyon nehéz helyzetből” – hangoztatta Luca di Montezemolo. Mint ismeretes Schumacher 2013 decemberében szenvedett súlyos síbalesetet Franciaországban. Azóta kétszer életmentő műtéten esett át, majd 2015 nyarától a család svájci otthonában kezelik.

pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon