1-HÉT

Pixabay

EURÓPAEurópa legjobb karácsonyi vásárai

A Szent István téri Advent Bazilika lett Európa második legjobb karácsonyi vására a European Best Destinations közönségszavazása alapján. A budapesti vásár tízezerrel több szavazatot kapott, mint tavaly, amivel két év alatt hét helyet javított. A bazilika előtti kirakodás tavalyelőtt indult először a versenyen, akkor kilencedik helyezést ért el, tavaly pedig a negyedik helyen végzett, Bécs mögött, most azonban két helyet vert az osztrák fővárosra. Aki egyébként Európa legjobb karácsonyi vásárát szeretné bejárni az idén, annak az Észt fővárosba Tallinba kell utaznia.

EURÓPAI UNIÓ Megszavazták a migránsvízumot

Az Európai Parlament megszavazta a humanitárius vízumok bevezetéséről szóló javaslatot. A spanyol szociáldemokrata képviselő által beterjesztett dokumentum lehetővé tenné, hogy a menedékkérők már az uniós országok diplomáciai képviseletein is benyújthassák menedékkérelmüket. A lehetőség a vallásuk, etnikai hovatartozásuk vagy életformájuk miatt veszélyeztetett emberek számára elérhető. A javaslat november közepén egyszer már a Parlament elé került, akkor azonban technikai problémák miatt a képviselőtestület elutasította. A határozat nem kötelező érvényű, következő lépésként az Európai Bizottság elé kerül.

FRANCIAORSZÁGMacron szerint jogos az elégedetlenség, de az erőszak elfogadhatatlan

(MTI)

Emmanuel Macron  „gazdasági és szociális rendkívüli állapotot” hirdetett beszédében, és kijelentette: a célja elérni, hogy Franciaországban ezentúl mindenki méltó módon élhessen meg a munkájából. Jogosnak tartja a kormány szociális és adópolitikája ellen negyedik hete tüntető sárgamellényesek elégedetlenségét, a tüntetésekkel járó erőszakot ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte. Az államfő konkrét intézkedéseket is bejelentett a tüntetők anyagi terheinek enyhítésére: a minimálbér január 1-jétől 100 euróval emelkedik, ami az infláción felül mintegy 10 százalékos emelést jelent. A 2 ezer eurónál alacsonyabb összegű nyugdíjak után ezentúl nem kell járulékot fizetni, a túlórapénzek pedig adó- és járulékmentesek lesznek a jövő évtől. Ez utóbbi, Nicolas Sarkozy államfő (2007-2012) által bevezetett intézkedést, az előző elnök, a szocialista Francois Hollande törölte el.

FRANCIAORSZÁGNem hatotta meg a sárgamellényeseket Macron üzenete

(MTI)

Elégedetlenek a sárgamellényesek a francia elnök ígéreteivel. Emmanuel Macron a minimálbér megemelését és adócsökkentést ígért a kormányellenes tüntetőknek, ez azonban kritikusai szerint csak rövid távú megoldást jelent. A tiltakozók többsége folytatná a tüntetéssorozatot. „Hogy mit gondolok? Igazából nem sokat, nem volt egészen világos. A 100 eurós emelés nem túl sok, mert ha ebből levonjuk a közterheket, körülbelül 80 euró marad meg.” – mondja Karl Toquard a sárga mellényesek képviselője.

FRANCIAORSZÁGEredményes a farkastörvény

(Pixabay)

A francia vadászati és vadgazdálkodási szövetség (ONCFS) közzétette friss jelentését a farkas-állományról. Az alapos felmérések szerint már 72 falka járja a francia vidékeket, főleg az Alpok és Provence tájait, de az ország középső részeiben is egyre többen vannak. Idén év elején az ONCFS még csak 430-ra becsülte az állományt, de a legújabb adatok szerint jövő tavaszra a Franciaországban vadon élő farkasok száma eléri az 500-at. Az állatvédők szerint ez az a kritikus szám, amely kb. száz évre garantálja a faj megmaradását. A korábbi tervek szerint ezt a félezres határt csak 2023-ban érték volna el. A legutóbbi „farkas törvényt”, vagyis a faj védelmét szolgáló intézkedési csomagot még ez év legelején, Nicolas Hulot, az azóta lemondott környezetvédelmi miniszter kezdeményezte. 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon