1-HÉT

MTI

FRANCIAORSZÁGMacron vereséget szenvedett

Párizsban az 1968-as diáklázadás óta nem látott erőszakos zavargásokba torkollott az üzemanyagokat sújtó adók emelésének terve. A héten bejelentették, hogy meghátrált a kormány, a tiltakozók győztek. Sőt, az áram és a gáz árát is befagyasztják fél évre, azaz nem lesz emelés. Édouard Philippe francia kormányfő hivatalosan is bejelentette az üzemanyagadó befagyasztását, eleget téve ezzel a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének. „Egyetlen adó sem ér annyit, hogy veszélybe sodorjuk miatta a nemzet egységét” - érvelt beszédében Philippe.

NAGY-BRITANNIAA britek még mindig visszakozhatnának

(Pixabay)

Az Európai Unió Szerződésének 50. cikke lehetővé teszi az EU-ból való kilépési szándékról szóló bejelentés egyoldalú visszavonását. Ez a lehetőség mindaddig fennáll, amíg a kilépési megállapodás hivatalosan nem lépett hatályba – ismertette az uniós főtanácsnok indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága. Az ügy előzménye, hogy számos brit politikus, jogi szerv és a skót bíróság annak megválaszolására kérte az uniós bíróságot, vajon egy tagállam, amely az uniós szerződéssel összhangban értesítette az Európai Tanácsot kilépési szándékáról, egyoldalúan visszavonhatja-e ezt a bejelentést, és ha igen, akkor milyen feltételek mellett.

OLASZORSZÁGŐrizetbe vették a szicíliai maffia új vezetőjét

(Pixabay)

A szicíliai Palermóban a helyi szervezett bűnözés 46 tagját vették őrizetbe köztük a Cosa Nostra új vezetőjét, Settimo Mineót - közölték az olasz hatóságok. A hatósági akcióval újabb csapást mértek a Kupolára, a szicíliai maffia folyamatosan újraszerveződő legfőbb vezető szervére. A nyolcvan éves Settimo Mineót, május végén választották meg a Cosa Nostra új vezetőjének. Ő az előző Keresztapa, a tavaly novemberben börtönben elhunyt Toto Riina utódja: a maffia tagjai néhány hónapot vártak, majd új vezért választottak Settimo Mineo személyében.

VILÁGHÁLÓSzázmillió felhasználó adatait lopták el az egyik közösségi oldalról

(Pixabay)

Legalább százmillió felhasználó személyes adatait lopták el hekkerek a tudás- és ismeretcserét elősegítő Quora közösségi portálról. Adam D'Angelo, a portál igazgatója blogjában tudatta, hogy a múlt héten észlelték Quora egyik számítógépes rendszere elleni kibertámadást. A hekkerek hozzáfértek legalább százmillió felhasználó személyes adataihoz, a nevükhöz, az internetes postacímükhöz és a jelszavukhoz. Információkhoz jutottak továbbá a felhasználók Facebook- és Twitter-fiókjaikon tárolt személyes adataihoz, ha szinkronizálva voltak a Quora-fiókjaikkal.

VILÁGLuka Modrić Aranylabda díjas lett

(MTI)

A 33 éves horvát középpályás az előző szezonban sorozatban harmadszor nyerte meg a labdarúgó Bajnokok Ligáját a Real Madriddal, júliusban a horvát válogatottal pedig ezüstérmet szerzett a világbajnokságon. Luka Modrić a 2017-18-as idényben négy trófeát nyert a Real Madrid színeiben. A horvát játékos zsinórban harmadszor győzött a Bajnok Ligájában, de a klubvilágbajnokságot, valamint a spanyol és az európai szuperkupát is elhódította a madridi csapattal. 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon