1-HÉT

MTI

TÖRÖKORSZÁGErdogan a béke tengerévé tenné a Fekete-tengert

A török elnök arra szólította fel Moszkvát és Kijevet a Kercsi-szorosnál történt katonai incidenst követően, hogy párbeszéden keresztül oldják meg a problémát. Erdogan a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) parlamenti frakcióülésén felszólalva kifejtette: „Törökországot szomorúsággal tölti el, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség újból fellángolt. Ankara azt akarja, hogy a Fekete-tenger a béke tengere legyen” – fogalmazott a török államfő, majd hozzátette: Törökországnak az a szándéka, hogy a jövőben is megőrzi mind az Oroszországgal, mind az Ukrajnával kialakított együttműködését. Ankara akkor elégedett, ha Moszkvát és Kijevet nem egymással szemben, hanem egymás oldalán látja – szögezte le.

UKRAJNAHadiállapotot vezettek be

(Pixabay)

Szerdától, avagy november 28-tól 30 napra hadiállapot lép életbe Ukrajnában. A korábban tervezetthez képest csupán fele annyi időre lép életbe a törvény, így ez nem zavarja meg a jövő márciusra tervezett elnökválasztási folyamatot. Mindeközben a múlt hétvégén elfogott ukrán hajók legénységét megszólaltatták az orosz tévében. Az egyikük beismerte, hogy „provokatív lépéseket” tettek. Az ukrán haditengerészet szerint azonban a férfi kényszer alatt vallott.

SZLOVÉNIANő került a hadsereg élére

(MTI)

Alenka Ermenc vezérőrnagyot nevezte ki a ljubljanai kormány a szlovén fegyveres erők vezérkari főnökévé, személyében először tölti be nő e tisztséget Szlovéniában. A kormány Karl Erjavec védelmi miniszter javaslatára döntött a kinevezésről keddi ülésén. Borut Pahor szlovén államfő, aki egyben a hadsereg főparancsnoka, támogatta a kinevezést, és a múlt héten léptette elő tábornokká Alenka Ermencet, aki Alan Geder vezérőrnagyot váltja a fegyveres erők élén.

AUSZTRIAAz osztrákok nem kérnek az EU közös hadseregéből

(Pixabay)

Kizárta az osztrák védelmi miniszter, hogy Ausztria részt vegyen a Franciaország és Németország által elképzelt európai haderő működésében. Semleges országként szóba sem jöhet egy közös haderőben való részvétel. Ausztria semmiképp nem szeretné szuverenitását feladni - mondta Mario Kunasek romániai látogatásán az APA osztrák hírügynökségnek. Hozzátette: az Európai Unió és a NATO Partnerség a békéért programjának keretében megvalósuló bevetésekről mindig a nemzeti parlament fog dönteni. Közös együttműködésre, közös kiképzésre és közös bevetésekre persze szükség van, de közös haderőre nem - szögezte le Kunasek.

LENGYELORSZÁGGreenpeace-aktivisták tüntettek egy szénerőmű hűtőtornyának tetején

(Pixabay)

Felmásztak a közép-lengyelországi Belchatówban működő szénerőmű 180 méter magas hűtőtornyára a Greenpeace független nemzetközi természet- és környezetvédelmi szervezet aktivistái, a kilencfős csoport a szénenergia-felhasználás beszüntetését követeli - jelentette a lengyel média. A Polsat News kereskedelmi hírtelevízió szerint a rendőrség kiszállt a helyszínre, és az üzem területének elhagyására szólította fel az Ausztriából, Horvátországból, Indonéziából, Németországból, Svájcból és Magyarországról érkezett aktivistákat.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek

Herédi Krisztián

Pásztor István beszéde a palicsi Szent István-napi rendezvényen