1-HÉT

MTI

EGYESÜLT ÁLLAMOKMegérkezett a karácsonyfa a Fehér Házba

Már ünnepi a hangulat a washingtoni Fehér Házban. Karácsonyi dalok kíséretében megérkezett az elnöki hivatal idei karácsonyfája, amit a kék teremben állítanak fel. Donald Trump elnök és felesége, Melánia kézen fogva jöttek ki az épületből, hogy megtekintsék a fát, amit lovas kocsi szállított a helyszínre. A Fehér Ház közleménye szerint a hivatal idei karácsonyfája egy Fraser jegenye-fenyő, ami egyébként veszélyeztetett növénynek számít. A fát egy fenyőtermesztéssel foglalkozó észak-karolinai család ajándékozta a Fehér Háznak.

EGYESÜLT ÁLLAMOKSátorváros Kaliforniában

(MTI)

Egy bevásárlóközpont parkolójában épített sátorvárosban él a kaliforniai tűzvész túlélőinek egy része. Az ellátásukat adományokból oldják meg. Több százan gyűltek össze az államban pusztító erdőtűz túlélői közül egy kisváros bevásárlóközpontjának parkolójában. „Napról napra élünk, remélve, hogy visszamehetünk a telkünkre, és elkezdhetjük újraépíteni az életünket” – mondta egy túlélő, Amy Sheppard. A sátrakban lakók élelmezése megoldott, ingyen kapnak ruhákat is. A készletek elosztásában önkéntesek segítenek.

EGYESÜLT ÁLLAMOKMiki egér 90 éves

(Pixabay)

Miki egér születésnapját az egész világon kiállításokkal, partikkal, exkluzív ruhakölteményekkel ünneplik, ráadásul erre a nevezetes alkalomra Mickeyís 90th Spectacular címmel még egy tévéfilmet is sikerült összehozni. Érdekes módon Miki egér története nem is vele, hanem egy nyúllal kezdődik. A Disney Brothers Stúdió csak egy fogaskerék volt az Universal Stúdió gépezetében, amikor 1927-ben Walt Disney megalkotta Oswald, a szerencsés nyúl karakterét, amelynek jogait a Universal birtokolta. Kerek, fehér fejével, gombszerű orrával, lógó füleivel a mosolygó Oswald rövid idő alatt népszerű lett, és a Universal rendelt is belőle egy sorozatot. 1928-ban azonban jogi és művészeti vitába keveredtek Disneyvel, embereit átcsábították egy másik munkára, fizetését lecsökkentették. Egyedül Ub Iwerks tartott ki Disney mellett. Egy veszekedéssel, ötleteléssel terhelt éjszaka után a két rajzoló zseniális változtatásokkal állt elő. Lerövidítették a nyúl fülét, középen kikerekítették, átrendeztek rajta néhány vonalat, és egyszer csak a nyúlból egér lett. Mortimer Mousnak keresztelték, de Disney felesége, Lillian rendkívül ellenszenvesnek tartotta az ódivatú nevet. Addig agyaltak, amíg megszületett Mickey Mouse, becsületes magyar nevén Miki egér.

NÉMETORSZÁGElektromos Volkswagenek gördülnek majd ki az egykori Trabant-gyárból

Elektromos Volkswageneket fog gyártani az a zwickaui létesítmény, melyből egykoron Trabantok gördültek ki. A Volkswagen bejelentette, hogy a Zwickauban található gyártóegység átalakul, és évi 330 ezres termelésével Európa legnagyobb elektromosautó-gyárává válik, felvéve ezzel a versenyt a Teslával. Az átalakítás költsége 1,2 milliárd euróba fog fájni a német óriáscégnek, és 2019 novemberében már el is szeretnék kezdeni a gyártást, méghozzá egy új modellel, a ferdehátú ID Neo-val, 2021-től pedig már hat különböző típus gördülhet le a gyártósorról.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek

Herédi Krisztián

Pásztor István beszéde a palicsi Szent István-napi rendezvényen