1-HÉT

MTI

EURÓPAI UNIÓVédeni kellene a nemzeti kisebbségeket

Az Európai Parlament állásfoglalást szavazott meg, európai uniós szinten érvényes, közös szabályokat sürgetve a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása és tiszteletben tartása céljából. Az EP tájékoztatása szerint a képviselők az állásfoglalásban - amelyet Nagy József, a szlovákiai Most-Híd EP-képviselője jegyzett - felszólították az Európai Bizottságot, hogy terjesszen be egy, az uniós kisebbségek jogainak minimumszintjét megállapító irányelvet. Az új jogszabályban olyan alapértékeknek és lépéseknek is szerepelniük kellene, amelyek alapján fel lehet lépni a kisebbségeket hátrányosan megkülönböztető tagállamok ellen.

LENGYELORSZÁGNegyed millió ember vett részt a varsói függetlenség napi meneten

(MTI)

Kétszázötvenezer résztvevője volt a varsói menetnek, melyen a piros-fehér nemzeti zászlók alatt vonuló lengyelek az ország függetlenségének centenáriumát ünnepelték. A részvételre vonatkozó adatokat a varsói rendőr-főkapitányság tette közzé, a legnagyobb, a rendőrség által eddig biztosított akciónak minősítve a felvonulást, mely a közlemény szerint békésen zajlott, csak egy-egy apróbb incidens történt. Az Andrzej Duda elnök védnökségével megtartott, állami szervezésű menet közös volt a hagyományos függetlenség napi civil felvonulással, melyet az előző években a nemzeti körök rendeztek.

MAGYARORSZÁGMenedéket kért a volt macedón miniszterelnök

(MTI)

Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól Nikola Gruevski volt macedón miniszterelnök - jelentette be maga a politikus Facebook-oldalán. Gruevski üzenetében azt írja: az elmúlt napokban több halálos fenyegetést kapott, de soha nem adja fel. Nikola Gruevski 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a héten elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, hivatali visszaélés miatt.

JAPÁNMég mindig sugárzik a víz Fukusimánál

(MTI)

Csaknem egymillió tonna sugárzó vizet tárolnak a 2011-ben megrongálódott fukusimai atomerőmű környékén a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint. A szervezet most felszólította Japánt, hogy sürgősen kezelje a felhalmozódott, sugárszennyezett vizet, mivel azt nem lehet az örökkévalóságig tárolni. A reaktorok és az erőművek folyamatos hűtésére naponta 400 tonna vizet pumpálnak be, ami egyre csak halmozódik a környéken.

OROSZORSZÁGTöbb mint 100 bálna nyomorog egy „bálnabörtönben”

(Pixabay)

A brit Whale and Dolphin Conservation (WDC) állatvédő szervezet egy drónfelvételt tett közzé, amelyen jól látható, hogyan zsúfolták össze Oroszországban az illegálisan kifogott állatokat. Az Animal Welfare Institute, a Whale and Dolphin Conservation és a Pro Wildlife állatvédő szervezetek még nyáron adták ki azt a szó szerint megdöbbentő jelentést, amely megállapította, hogy évente mintegy 100 ezer bálnát és delfint mészárolnak le a vadászok. A jelek szerint azonban nem ez az egyetlen veszély, ami az állatokat fenyegeti.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon